Naučte se poznávat a sbírat jedlé rostliny v přírodě. Za pestrou jarní nabídkou můžete třeba do Divoké Šárky

3. květen 2023 10:00

Natrhat si při procházce bylinky a přidat si je do jídla můžete nejen na vesnici, ale také nedaleko centra hlavního města. Třeba v přírodním parku Divoká Šárka takových rostlin právě teď roste mnoho. Musíte je ale umět rozeznat, pomoct vám můžou odborné přednášky i speciální bylinkářské kurzy.

„Jaro je období, kdy ty rostliny fungují jako salát,“ říká bylinkářka Jana Vlková. Je pár minut po desáté hodině dopoledne a skupince maminek s malými dětmi ukazuje v Divoké Šárce první bylinku.

Jana Vlková ukazuje kozlíček polní

„Svízel povázka nebo svízel bílý. Tyto rostliny se mají jíst odshora a nejlepší je, když si to takhle rukou ještě utrhneš. A tam, kde se ti to utrhne, tak tam to bude dobrý,“ pomáhá dětem.

„Chutná to jak salát. Je to sladkokyselý,“ popisuje jeden z malých účastníků výletu. „Tohle je rozchodníkovec nachový a tohle rozchodník bílý,“ ukazuje Jana Vlková další rostliny.

Na procházku i přes nepříznivé počasí dorazily také Jana a Veronika. „Já mám celkově ráda bylinky a zajímám se o to. A já jsem sem šla hlavně proto, že jsem chtěla vědět, kde to tady roste,“ vysvětlují.

Jedlé rostliny najdete v Divoké Šárce po celý rok, jen na jaře jich tady roste až 25 druhů. Poslechněte si více v reportáži.

Spustit audio

Související