Pro knihu i pro semínka. V pobočkách knihoven vznikají nové Semínkovny, kde můžete sdílet osivo

14. březen 2023 12:54

Semena okrasných fazolí přivezená až z Francie. I ta můžete najít v další Semínkovně v pobočce Městské knihovny v Praze na Cibulce. Nově si odtud kromě knížek totiž odnesete i semínka k zahradničení.

„Vyberete si sáček, vypěstujete si, a pak byste měli přinést semínka zase k nám do knihovny, protože je to vlastně forma takového sdílení. Nemělo by se ale jednat o semínka, která jsou třeba nějak chemicky ošetřená, jsou to nějaké hybridní druhy rostlin,“ přibližuje knihovník Jakub Santarius.

Semínkovna v pobočce knihovny Cibulka

Papírové sáčky se semínky do knihovny připravil a sám věnoval. „Tady máme slunečnici roční, tedy třeba levandule, pak máme řeřichu. Určitě se jedná o bylinky, nějaké okrasné květiny, zeleninu,“ vyjmenovává.

Kolegyně Veronika Neyreneuf schovala do sáčků i semena rostlinek, která jí poslala sestra z Francie. „Jsou to semínka, která připutovala dokonce až z Nice. Je to okrasná fazolka, působí to v zahradě opravdu krásně.“

Klára Hrdá, zakladatelka Semínkoven

Cibulka ale není jediné místo, kam si v Praze můžete pro semínka přijít. Podle zakladatelky Semínkoven Kláry Hrdé je mezi lidmi o semenaření čím dál větší zájem.

„Ten trend roste už od doby, kdy začal covid. A teď s růstem cen zeleniny a potravin vůbec se to samozásobitelství stává čím dál populárnější,“ potvrzuje.

V celé republice je více než dvě stě Semínkoven. Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Tereza Cedidlová ,
Spustit audio

Související