Nedání přednosti v jízdě je jedním z nejzávažnějších přestupků. Smrtelných nehod letos přibylo

9. říjen 2023 10:56

Každý řidič musí znát dopravní značku „Dej přednost v jízdě“. Jenže ne každý ji respektuje. A letos kvůli tomuto závažnému přestupku v Česku zemřelo už 63 lidí, tedy o 26 více než loni. Vyplývá to z policejních statistik z období od ledna do září.

Například v pražském Karlíně mezi Thámovou a Křižíkovou ulicí je ve všech přidružených uličkách přednost zprava. Nejsou zde žádné dopravní značky, které by označovaly hlavní nebo vedlejší silnici.

„Když přijíždím nebo odjíždím do zaměstnání, tak každý den vidím minimálně jednoho či dva řidiče, kteří toto pravidlo v životě neslyšeli, neznají. Jedu tak rychle, abych mohl zabrzdit,“ říká Jan, který v Karlíně bydlí.

Špatný odhad vzdálenosti

Podle lektora autoškoly Jana Felcmana mají řidiči v Česku při vjíždění na hlavní obecně špatný odhad ve vzdálenosti blížícího se auta. „My s tímto problémem bojujeme celý výcvik budoucího řidiče, který postupně získává odhad, zda ještě sám stihne projet, nebo ne,“ říká.

Čtěte také

Podle policejních statistik nejčastěji řidiči nedají jiným vozidlům přednost ve městech. „Ale nejvyšší počet obětí evidujeme na silnicích první třídy,“ vysvětluje policejní mluvčí Hana Rubášová.

Kromě vyšší rychlosti tam bývají následky tragické i proto, že jde často o náraz do boku. A tam mají auta minimum deformačních zón. „Tam máme jeden okenní airbag. Jedna, maximálně dvě výstuhy v bočních dveřích,“ říká Igor Sirota z Ústředního automotoklubu.

Bez řidičského průkazu až na 6 měsíců

Při zhruba polovině smrtelných nehod, u kterých bylo příčinou nedání přednosti, řidiči nerespektovali dopravní značky, které jim to přikazovaly. Proto policie po nehodě zkoumá také to, jaký vliv na ni mělo dopravní značení, kvalita silnice a podobné faktory.

Čtěte také

Její mluvčí Hana Rubášová ale říká, že takových příčin zjistili minimum: „Policie v roce 2023 provedla celkem 55 bezpečnostních inspekcí míst dopravních nehod, kde došlo k usmrcení osoby v souvislosti s nedáním přednosti. Při těchto inspekcích byly ve čtyřech případech závady na pozemní komunikaci nebo dopravním značení, které mohly mít vliv na průběh dopravní nehody.“

Podle policie je nedání přednosti v jízdě jedním z nejzávažnějších přestupků. Pokud ho spáchá řidič dvakrát v jednom roce, přijde o řidičský průkaz až na šest měsíců.

Spustit audio

Související