Jedna z nejnebezpečnějších situací na dálnicích je auto jedoucí v protisměru. Často za to může nepozornost

31. říjen 2022 08:40

Jen za první pololetí letošního roku eviduje policie 153 takových oznámení. To je podobný počet jako v loňském období. Reálně se ale policii potvrdí jen zhruba 10 procent nahlášených případů. Zastavit se hlídkám podařilo 11 vozidel. Nejčastěji do špatného směru vjedou podle policie starší řidiči. Stát se to ale může komukoliv.

Čtěte také

Přehlédnutí značky není jediná příčina, kvůli které se může řidič do špatného směru dostat. Kromě nepozornosti nebo únavy to podle policie bývá také řízení pod vlivem alkoholu nebo léků. Nejčastěji pak do protisměru najedou starší lidé. V řadě případů ale pokračují v jízdě, místo aby zastavili.

„Je to zkrat v té hlavě, počínaje tím, že jsem najel do protisměru a neuvědomil jsem si to, tak si dál myslím, že jedu správně. Jsem dál přesvědčen o své pravdě, to pak může mít opravdu tragické následky,“ říká dopravní expert Igor Sirota.

Jedu v protisměru, co dělat?

Řidiči, kteří už vjedou do protisměru, by měli zpomalit a co nejrychleji upozornit světly ostatní řidiče.

„Tedy rozsvítit dálková světla a zapnout varovné blikače. Současně upravit rychlost a musí s vozidlem zajet tam, kde hrozí nejmenší riziko možného střetu. Optimálně na krajnici, či sjet na nejbližším možném sjezdu,“ vysvětluje mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Dopravní značka STOP PROTISMĚR

Naopak řidiči, kteří potkají auto v protisměru, by měli výrazně zpomalit, zapnout výstražné blinkry a snažit se vyhnout srážce. Snížit počet takových situací chtějí i silničáři.

Před třemi lety proto začali na nepřehledné nájezdy na dálnici instalovat speciální žluté značky s obrázkem velké černé ruky a nápisu „Stop protisměr“. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Studeckého jsou tyto značky už na všech 67 plánovaných místech.

Spustit audio

Související