Obří požár haly v Hostivaři

8. květen 2018

AKTUALIZACE 19:30 Hasiči budou ze speciálního policejního vrtulníku sledovat, kam se šíří zplodiny. U požáru budou minimálně celou noc. Stále nemohou do budovy, protože tam jsou tlakové lahve a hrozí zřícení částí objektu.

Hasiči při požáru v pražské Hostivaři vyhlásili nejvyšší zvláštní stupeň poplachu. Rozsáhlý oheň tovární haly stále nemají pod kontrolou. Jednoho vyčerpaného hasiče odvezla záchranka do nemocnice. Lidé nemají větrat, ani vycházet k místu požáru.

Na místě je i speciální vtulník s bambi vakem. V okolí požáru totiž začala kolabovat hydratová síť. "Kyvadlová doprava zajištuje přísun vody na místo. Zasahuje 13 profesionálních jednotek včetně podnikových a 10 dobrovolných jednotek," uvádí na twitteru pražší hasiči.

V objektu nejspíš hoří molitanové matrace a pneumatiky. Jsou tam uskladněné taky tlakové láhve, které můžou vybuchovat. Hasiči vyhlásí pouličním rozhlasem zákaz otevírání oken v okolí.

Zásah v Hostivaři

Kouř z ohně byl vidět na kilometry daleko. Hasiči vyzvali občany, aby doma nevětrali a nechodili se dívat na místo události. "Provádíme intenzivní měření látek v ovzduší a základě výsledků opravdu neotvírali okna v okolí, protože ty zplodiny pro ně můžou být nebezpečné," vysvětlil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hasiči už dříve vypnuli přívod elektřiny. „Na místě byla zřízena dvě čerpací stanoviště, ale množství vody je nedostačující, takže na místo míří další cisterny,“ napsali na sociální síti.

Na žádost velitele na místo zamířil vrtulník s bambi vakem. Chemici zároveň měří množství škodlivin v ovzduší. Policie kvůli zásahu uzavřela krátce po 13.00 ulice U Továren, U Pekáren a U Branek.

Požár v Hostivaři
autor: redakce
Spustit audio