Ochutnávka písní z připravovaného muzikálu Don Juan

14. duben 2014

Ve středečním Nočním proudu uvítá moderátor Miloš Skalka krátce po 23. hodině dalšího ze svých studiových hostů. Tentokrát jím bude spoluzakladatel bratislavské skupiny Elán, skladatel, aranžér, zpěvák, hráč na klávesové nástroje a v posledních letech rovněž muzikálový tvůrce Vašo Patejdl. Ten je tvůrcem hudby k původnímu českému muzikálu Don Juan, který bude mít v polovině příštího měsíce světovou premiéru. Odehraje se v brněnském Městském divadle v režii Petra Gazdíka.

Karlovarský rodák Vašo Patejdl (vlastním jménem Václav, narozen 10. 10. 1954) patří k nejvýraznějším osobnostem slovenské, vlastně československé, scény populární hudby. V roce 1968 založil v Bratislavě školní skupinu, ze které pak během necelých dvou let vzniklo jádro budoucí skupiny Elán.

Vašo Patejdl vystudoval obor kompozice na bratislavské Vysoké škole múzických umění, kde byl žákem významného slovenského hudebního skladatele Alexandra Moyzese. Do roku 1985 byl Vašo Patejdl členem skupiny Elán a poté se vydal na sólovou dráhu. Koncertuje, vydává několik úspěšných sólových alb, věnuje se filmové hudbě, produkuje alba svým pěveckým kolegům a v roce 1996 obnovuje spolupráci se skupinou Elán.

Během své profesionální hudební kariéry se Vašo Patejdl - kromě tvorby pro Elán - podílel rovněž na projektech nejrůznějších hudebních žánrů, včetně muzikálů a vážné hudby. Už v roce 1980 získal Vašo Patejdl dvě Stříbrné Bratislavské lyry na tehdy zásadním celostátním soutěžním festivalu autorské tvorby. V obou případech šlo o skladby, které texty opatřil Luboš Zeman – pro skupinu Elán složil Vašo Patejdl dodnes populární píseň Kaskadér, jako sólista představil další vlastní skladbu Chlapčenský úsměv, která poté dala název jeho debutovému sólovému albu.

Vašo Patejdl vydal 10 sólových alb (včetně výběrů) a prosadil se také jako muzikálový tvůrce (mj. Grand Pierrot, 1995, Adam Šangala, 2003, Jack Rozparovač, 2006 a Osmý světadíl, 2011). Pro svou domovskou skupinu Elán složil kromě Kaskadéra také písně jako Čakám ťa, láska, Mláďatá, Zloděj slnečníc, Mám, kým nemám či Láska moja, z filmu Fontána pre Zuzanu 3 pochází jeho balada pro Joža Ráže Voda, čo ma drží nad vodou. Jednou z jeho nejnovějších písní pro Elán je skladba Len kým tu si (Vašo Patejdl/Pavol Jursa), která je jako bonus součástí alba z muzikálu největších hitů Elánu, který se pod názvem Osmý světadíl hraje v pražském Divadle Kalich.

17. května se odehraje v Brně světová premiéra muzikálu Don Juan, pod kterým jsou jako tvůrci podepsáni libretista Ivan Hubač, skladatel Vašo Patejdl, textař Eduard Krečmar a autor projektu Martin Hrdinka, tedy stejní tvůrci, kteří připravili muzikál Jack Rozparovač, který se s úspěchem hrál i v jihokorejském Soulu.

Vašo Patejdl nabídne v Nočním proudu ochutnávku hned několika písní z muzikálu Don Juan, většinou ve svých autorských demonahrávkách.

Nenechte si to ujít.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.