Open House Praha: Navštivte bohatě zdobenou Trmalovu vilu, dílo architekta Jana Kotěry

14. květen 2024 08:00

Trmalova vila ve Strašnicích je vůbec první stavbou rodinného domu slavného architekta Jana Kotěry v Praze. Podívat se sem můžete v neděli 19. května v rámci akce Open House Praha. Na místo se vydala i naše létající redaktorka Sabina Vosecká.

Vila vznikla v letech 1902 až 1903 v duchu anglické moderny, kterou Jan Kotěra propojil se secesní geometrií a lidovou tradicí. Sloužila rodině významného pedagoga a školního inspektora Františka Trmala. Sám architekt navrhl také rozsáhlou a malebnou zahradu.

„Návštěvníky provedeme vilou a řekneme jim něco o historii. Je to jedna z prvních secesních vil mladého Kotěry nejenom v Praze, ale i v republice,“ zve na sobotní prohlídky ředitel Kotěrova centra Oldřich Janota.

Srdcem stavby je patrová schodišťová hala s malovaným trámovým stropem. „Tohle je skromný český domeček, ta hala je de facto vstupní. Rodina se schází, přichází hosté a jdou do jídelny. To už je podstatně větší prostor, pak šli do salonku s krásným pohledem na zahradu. Teď vstupujeme do ložnice, a aby to paní Trmalová nemusela obíhat, když kluci zlobili, tak je propojený pokoj rodičů s pokojem dětí,“ představuje jednotlivé místnosti Oldřich Janota.

Trmalova vila a její schodišťová hala se zdobeným stropem

Podívat se sem můžete i vy díky akci Open House Praha, která se koná 18. a 19. května. Otevřená bude také naše rozhlasová budova v Karlíně, přijďte nás navštívit!

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio