Open House Praha: Sídlo meteorologů skrývá i barokní kapličku, poznejte Zámek Komořany

20. květen 2022

První zmínky o tehdejší tvrzi pochází už z roku 1589, kdy opatové ze Zbraslavi objekt získali a vybudovali tady letní sídlo. Vystřídalo se tu několik majitelů a v 19. století se zámek změnil na barokní. V jeho části dnes sídlí Český hydrometeorologický ústav.

Komořanský zámecký areál získal Hydrometeorologický ústav v roce 1957, prostory ale začaly být pro jeho potřeby postupně nedostačující. V 80. letech 20. století tak byla zahájena stavba nové budovy ústavu naproti zámku, kam se přestěhovala velká část administrativního zázemí včetně ředitelství. V loňském roce se dočkalo nové budovy Centrální předpovědní pracoviště. Všechna tato místa budou v rámci akce Open House Praha přístupná.

Komořanský zámecký areál

V historické části je velkým lákadlem malá barokní kaplička v horní části objektu. „Pravděpodobně byla rekonstruována v 19. století, takže si myslíme, že to je místo, kde bývalý majitel Modřanských strojíren měl nějaké vlastní soukromé mše,“ vypráví mluvčí Hydrometeorologického ústavu Monika Hrubalová.

Velká plastická mapa na jedné ze zdí zámku je plná drátů zobrazující trasy, všechny se sbíhají v České republice. „V šedesátých letech jsme byli centrem pro telekomunikační přenos meteorologických dat. Takže všechny ty dráty vedou do České republiky a tady se ta data dále zpracovávala,“ vysvětluje mluvčí.

Mapa v Komořanském zámku odkazuje k tomu, že do České republiky se sbíhala meteorologická data

Prostory Českého hydrometeorologického ústavu můžete navštívit v sobotu 21. května mezi 10. a 16. hodinou. Více informací najdete na webových stránkách Open House Praha.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio