Oslavíme 130 let zrcadlového bludiště a instalujeme na Petříně historický kolotoč, říká šéf Prague City Tourism

Po covidové pauze se do metropole opět vrátili turisté, v pořadu K věci byla řeč třeba o tom, jestli se nějak změnilo jejich chování. V té letošní sezóně zřejmě sehraje roli i válečný konflikt na Ukrajině. Štěpánka Duchková si tentokrát do studia pozvala předsedu představenstva společnosti Prague City Tourism Františka Cipra.

„Pro nás je v tuhle chvíli základem a ideální cílovou skupinou západní Evropa. To jsou ti, kteří drží pražskou ekonomiku na nohou,“ říká František Cipro. Válka na Ukrajině je důležitým faktorem, který ovlivňuje cestovní ruch. S ruskými návštěvníky se počítat nedá, někteří američtí zase mají strach do Evropy vůbec jezdit. Velký boom ovšem zažil domácí turismus.

Prague City Tourism se snaží nabízet návštěvníkům metropole atraktivních místa i mimo historické centrum. „Je to například Zoo Praha, jedna z nejlepších zoo na světě, je to Vyšehrad, úžasné místo nad řekou s nejkrásnějším výhledem v Praze. Je to Karlín, Holešovice nebo Žižkovská věž. Naším úkolem je informovat lidi, že tady něco takového je, dát jim k dispozici soubor atraktivit, které třeba způsobí, že se sem vrátí.“

Petřín láká na zrcadlové bludiště i historický kolotoč

Mezi velice zajímavé lokality patří také Petřín, cíl ideální pro rodiny s dětmi. Zrcadlové bludiště dokonce slaví letos 130 let. Společnost Prague City Tourism při této příležitosti připravila pro návštěvníky Petřína speciální doprovodný program. Na léto pak plánuje opravu této oblíbené památky.

Od 1. června bude také na Petříně instalován historický kolotoč. „Přímo vedle Petřínské rozhledny bude unikátní barokní kolotoč, na kterém jsou dřevěné vyřezávané sochy, 300 let staré. Máme to zapůjčeno od italského majitele, velmi významné rodiny, která ho vlastní celou dobu a nesmí ho prodat. Bylo několik arabských šejků, kteří si ho chtěli koupit, ale oni ho neprodali.“

Projeví se na cestovním ruchu také zdražování služeb? Je Praha vnímána českými turisty jako nákladnější než ostatní města? Co všechno bude zahrnovat oprava zrcadlového bludiště? Poslechněte si celý rozhovor.