Petr Dolínek: Překvapily mě pozitivní ohlasy Pražanů na tunel Blanka

7. duben 2016

Jaké další změny čekají Prahu v souvislosti s tunelem Blanka? A jak vypadá krizový uprchlický plán, který magistrát připravuje? To byla témata pro náměstka primátorky a pražského radního pro dopravu Petra Dolínka. Ten byl hostem Štěpánky Duchkové v pořadu K věci.

Krizový uprchlický plán

Hlavní město připravuje krizový plán pro uprchlíky. Jak říká radní Petr Dolínek, už teď běží okamžitá pomoc, Praha spolupracuje s Červeným křížem a s dobrovolníky na Hlavním nádraží. „Tak, aby ti, kteří Prahou projíždějí a pomoc potřebují, aby ji také dostali,“ vysvětluje.

A co další opatření? „Prosazuji, aby pro rodiny s dětmi byla připravena opatření do budoucna, ale tam nás čeká ještě jednání s vládou. V tuto chvíli se musíme bavit o tom, kolik lidí by mohlo být začleněno. Důležité je, když ti lidé přijdou, dát jim zázemí. Bereme ty lidi jako partnery, ne jako příživníky. A musíme si uvědomit, že dnes, když někdo nosí šátek nebo vypadá jinak, může být verbálně i fyzicky napadán, takže je důležité i bezpečnostní hledisko. Je potřeba být připraven po všech stránkách,“ říká Petr Dolínek.

Překvapily mě pozitivní reakce na Blanku

Radního Petra Dolínka překvapil pozitivní ohlas na Blanku u Pražanů: „Nečekal jsem tak masivní pozitivní reakce, občas mě někdo zastaví i na ulici. Jsem příjemně překvapen a Pražanům chci poděkovat, že to dílo akceptovali přes všechny ty peripetie, a užívají ho jako plnohodnotnou součást pražské dopravy.“

Problémy na Vítězném náměstí v Praze 6 se prý očekávaly, ale ne tak velké. „Jednáme intenzivně s Prahou 6, mapujeme kritická místa a budeme hledat řešení krátkodobá i dlouhodobá. Některá drobnější opatření už fungují, například nastavení semaforů tak, aby preferovaly chodce. Není to tolik vidět, ale už teď pomáhají celému systému.“

Podzemní garáže na Letenské pláni a u Prašného mostu by se podle radního Dolínka měly otevřít na jaře. „Musí být ještě osazeny kamerami a na jaře by tam mohla začít parkovat auta. Jedno patro se plánuje pro Hrad a ministerstvo vnitra, aby se ulehčilo okolním ulicím, další patro bude pro rezidenty a jedno patro pro návštěvníky Prahy,“ dodává Petr Dolínek.

Spustit audio