Plavání pod ledem? Cítil jsem se naprosto bezpečně, jako když jdu přes přechod, směje se rekordman David Vencl

12. únor 2022

V únoru 2021 vytvořil nový světový rekord. Uplaval necelých 81 metrů pod ledem. Jak se na rekord připravoval a co všechno musel splnit pro zápis do Guinnessovy knihy rekordů? Nejen o tomto úspěchu, ale také o nové knize Začni teď! mluvil s Lenkou Vahalovou.

Sportování Davida Vencla bylo odjakživa spojené s vodou. Freediving šel ruku v ruce s otužováním, bylo mu vlastně jedno, jakou teplotu voda má. Vždy se prý snažil překonávat hlavně sám sebe a to byl i případ jeho úspěšného pokusu vytvořit rekord v plavání pod ledem. 80,9 metru plaval v ledové vodě bez neoprenu a čepice. „Každý druhý den jsem se nořil na balkoně do sudu nebo jsem chodil plavat na Barboru. Dostal jsem se do takového stavu, jako kdybych vstupoval do vody, která má třicet stupňů. S tělem to nic nedělalo a dokázal jsem se plně uvolnit.“

Zápis rekordu trval 251 dní

Přípravu i samotný pokus zabezpečoval celý tým lidí, který vyhodnocoval všechna možná rizika. „Snažili jsme se to nebezpečí minimalizovat a samozřejmě i moje hlava pracovala tak, abych si na ten stres zvykl. V ten moment, kdy jsem plaval pod tím ledem, tak pro mě to bylo, jako když jdu přes přechod. Rozhlédnu se a jdu. Cítil jsem se naprosto bezpečně a dokonce velmi spokojeně,“ vzpomíná na únor 2021 David Vencl. 

Na zápis do Guinnessovy knihy rekordů si ale musel počkat až do listopadu 2021. Uznání rekordu má svá přísná pravidla a je potřeba splnit veškeré podmínky. To se povedlo a David Vencl dostal zprávu, že je „oficiálně úžasný“. Zbývalo jen získat diplom. „Neposílají je automaticky, přišel mi voucher. Já jsem musel do jejich eshopu, tam jsem si ten diplom musel koupit a nechat si ho poslat. Zadrželi mi ho celníci, takže jsem musel zaplatit ještě clo,“ vypráví pobaveně.

Začni teď! 

Nabídka napsat knihu ho nejdříve zaskočila. Pak si ale k jejímu vzniku přizval sportovního redaktora Petra Bílka a publikace o otužování a jeho cestě ke světovému rekordu byla na světě. Název Začni teď! mluví sám za sebe. „Otužování přináší radost a je to skvělá věc pro psychohygienu. Když člověk potřebuje vypnout a vyčistit hlavu. V té ledové vodě se koncentrujeme jenom na sebe. Organismus ví, že jsme v prostředí, které je z dlouhodobého hlediska smrtelné. Tam není prostor, aby myšlenky lítaly všemi směry.“

Jak by člověk měl začít s otužováním? Co si myslí o Wimu Hofovi? Jak si v zatopeném lomu Vápenka v Lahošti u Teplic vyrobili 30 cm ledu, který byl nutný k uznání rekordu? A proč do něj vysekává zrovna trojúhelník? Poslechněte si celý rozhovor s Davidem Venclem.

autoři: Lenka Vahalová ,