Podívejte se do repliky raketoplánu Atlantis. V Planetáriu Praha mají nejvěrnější model na světě

11. květen 2022

Planetárium Praha dokončuje přípravy na vypuštění vlastní družice Planetum1. Jejím hlavním účelem bude vzdělávání zábavnou formou. To splňuje mimo jiné i unikátní model raketoplánu Atlantis, do pilotní kabiny usedl kolega Václav Müller.

„Atlantis byl jeden z amerických raketoplánů, které létaly na oběžnou dráhu. Atlantis byl z těch raketoplánů ve vesmíru jako poslední,“ vysvětluje v pilotní kabině Jan Veselý, astrofyzik a lektor edukačních programů. Replika raketoplánu Atlantis vznikla v období pandemického uzavření Planetária Praha a konstruktéři na ní stále pracují. V budoucnu by návštěvníci měli zažít i simulaci přistávání, už teď se ale chlubí jedním prvenstvím.

„Ta naše replika je úplně věrná, je v měřítku 1:1, vidíme před sebou spoustu monitorů a ten raketoplán je unikátní tím, že je to nejvěrnější model na světě. Většina těch součástek, těch stovek čudlíků, je vytvořena na 3D tiskárnách tady u nás. Návštěvníci do něj běžně mohou vstupovat.“ Věrný je i hluk počítačů a nejrůznějších přístrojů, se kterým astronauti na palubě žijí. „Raketoplán nebo mezinárodní stanice oběhne Zemi za hodinu a půl, je tam neustále světlo, ten světelný a tmavý režim se tam dělá uměle a pořád tam něco hučí,“ dodává Jan Veselý.

Jan Veselý, lektor edukačních programů Planetária Praha

V Planetáriu Praha se můžete podívat i na repliku přistávacího modulu kosmické lodi Vostok, kterou letěl do vesmíru první kosmonaut světa Jurij Gagarin. Před budovou najdete také lunární modul Eagle, který přistál na Měsíci.

Čtěte také

Organizace Planetum chystá start vlastní družice, která bude sloužit studijním účelům a do kosmu ji vynese raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. „Naše družice je dokonce pilotovaná, na její palubě bude Hurvínek. Datum startu zatím ještě prozradit neumíme, ale víme, že to bude koncem května,“ těší se Jan Veselý.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio