Polní nemocnice najdou využití. Nejspíš v nich vzniknou očkovací centra

6. leden 2021

Původně se měli v polních nemocnicích v Praze a Brně léčit pacienti s koronavirem, nově by se z nich mohla stát velkokapacitní očkovací centra. Zatím jsou areály zavřené. Pokud to bude ale potřeba, tak třeba ten pražský může být k dispozici nejpozději do druhé dne.

Areál s pěti sty lůžky, který je v Letňanech od konce října, je momentálně uzavřený. Polní nemocnici hlídá vojenská policie a uvnitř slouží tříčlenný tým. Ten kontroluje zdravotnické přístroje a v případě potřeby zajistí aktivaci zařízení. „Armáda je schopná podle smlouvy už za 24 hodin od vydání pokynů otevřít a přijmout prvních 50 pacientů. Lékařský a zdravotnický personál by byl stažen ze směn, kde momentálně slouží, absolvoval by antigenní testy a dostavil by se na dané místo k příjmu,“ řekl Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný za hnutí ANO v úterý bez dalších podrobností zopakoval, že zřízení očkovacích center v polních nemocnicích stále přichází v úvahu. „V Praze se uvažuje o několika lokalitách, nejenom o Letňanech, v Brně to bude Výstaviště.“

Polní nemocnice v Letňanech je v nájmu. Nájemní smlouva platí zatím do konce února, je ale možné ji prodloužit. Stát si prostory pronajímá prostřednictvím Nemocnice na Bulovce. Do listopadu zaplatil přes 20 milionů korun. Do konce února by to mělo být dalších zhruba 53 milionů.

Stát nechal postavit polní nemocnice kvůli obavám, že nemocniční síť na podzim nevydrží nápor nemocných covidem-19. V průběhu listopadu se ale situace přechodně zlepšila a polní nemocnice nebylo potřeba aktivovat. Ministerstvo zdravotnictví si přesto raději zařízení ponechalo v záloze. Dřív uvažovalo také o tom, že by mohla sloužit i jiným státům, které na tom jsou hůř. Aktuálně ale opět už několik týdnů nakažených v Česku výrazně přibývá.

autoři: Václav Štefan , jp
Spustit audio