Pomoc lidem bez domova. Praha spustila zimní humanitární opatření, zajistí stovky lůžek i terénní služby

4. prosinec 2023 10:46

Pražské Centrum sociálních služeb a další neziskové organizace spouští zimní opatření pro lidi bez domova. Ti budou mít letos k dispozici stovky lůžek v noclehárnách, ale také se jim bude věnovat víc sociálních pracovníků v terénu nebo lékaři. 

Zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat mrazivé dny a noci v přijatelných podmínkách.

„Tuto zimu budou mít k dispozici více než 500 lůžek v pěti noclehárnách, přes 120 lůžek ve dvou zařízeních s nepřetržitým provozem. Zároveň budou zavedena i další opatření, například posílení denních i nočních terénních programů,“ uvádí mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Také letos bude všechna tato opatření nad rámec svých obvyklých činností pro hlavní město koordinovat Centrum sociálních služeb Praha.

Zajištěná jsou také krizová lůžka v Nemocnici Na Františku a v Nemocnici následné péče ve Vysočanech. Zvláštní zimní opatření připravily organizace Naděje a Armáda Spásy. I ty posílí na zimní měsíce svoje služby.

Bezdomovci z lodi Hermes

„Vzniknou domy 24/7, tam bude zajištěná pečovatelsko-zdravotní služba. Standardně bude fungovat noční terénní program, který dělá Armáda spásy a Naděje. Každý den bude vyjíždět posádka, která bude k dispozici k vyhledávání lidí na ulici a nabízení převozu do noclehárny,“ vysvětluje Jan Desenský, ředitel Centra sociálních služeb Karla Larssona v Praze.

Zimní opatření do konce března

A fungují také dvě hygienické stanice. Jednu provozuje Naděje, druhou nově Armáda spásy. Stanice budou určené pro lidi, kteří jsou ve špatném zdravotním stavu a vyžadují ošetření.

„Aby mohl být do noclehárny převezen člověk, který není v úplně dobrém hygienickém nebo zdravotním stavu, tak je převezen do té hygienické stanice, kde se udělají potřebné intervence,“ doplňuje Desenský.

Všechna zmíněná opatření jsou naplánovaná do konce března. Podle údajů Centra sociálních služeb se počet lidí bez domova v Praze pohybuje mezi třemi a pěti tisíci, ani posílené kapacity tak nedostačují.

Pomoct můžete například zakoupením Nocleženky, která má minimální hodnotu sto korun a bude financovat jednomu člověku nocleh, stravu a hygienické zázemí.

autoři: Natalie Máchová ,
Spustit audio

Související