Lidí bez domova výrazně přibylo a dostávají se k nám v horším stavu, uvádí ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček

„Čím dál více lidí je ve velmi zbědovaném stavu, jejich fyzické i psychické zdraví je na takové úrovni, že skutečně potřebujeme vyřešit jenom to, aby vůbec byli schopni nějakého základního fungování,“ vysvětluje Martin Šimáček.

Centrum sociálních služeb Praha každou zimu posiluje svá opatření a navyšuje počet lůžek, která můžou lidé bez domova využít na nocleh. Jejich kapacity se i přesto hned na začátku zimního období naplnily, lidí na ulici prý znatelně přibylo.

Čtěte také

„Měli jsme možnost před dvěma lety udělat větší šetření o počtu lidí bez domova. Těch zjevných bezdomovců bylo v Praze něco málo pod pět tisíc,“ říká Martin Šimáček. Pak ale přišel covid, zvýšená inflace, válka na Ukrajině a energetická krize, to vše situaci změnilo.

„Takže si troufám tvrdit, že teď jich je o desítky procent více, než bylo dříve. A současně jsou v mnohem horším stavu, do služeb se nám dostávají lidé, kteří opravdu nemají z čeho žít. Přicházejí například i chudí pracující, maminky s dětmi, kteří prostě nemají pár dní před výplatou co jíst.“

Řešení bytové krize

Centrum sociálních služeb provozuje také Městskou nájemní agenturu, která pomáhá lidem v bytové nouzi, a program Městských ubytoven pro osoby bez domova nebo osoby ohrožené ztrátou bydlení.

Čtěte také

V oblasti problematiky bydlení oceňuje Martin Šimáček i spolupráci s hlavním městem a bývalou magistrátní koalicí.

„Hodně nahlas tu chci říci jméno Adama Zábranského, který se staral o agendu bydlení. Byl to on, kdo dokázal změnit pravidla přidělování městských bytů, dokázal rozšířit ty možnosti bydlení pro skutečně chudé lidi a vytkl si za cíl dostat z toho nevyhovujícího ubytování z ubytoven hlavně rodiče s dětmi. To se mu do značné míry dařilo.“

Jaký je rozdíl mezi městskou a soukromou ubytovnou? Proč vyzývá ostatní, aby v zimě oslovovali lidi bez domova? A z jakého důvodu spustili web bezdomova.eu? Poslechněte si celý rozhovor.

Související