Pomozte opuštěné pražské zoo. Zvířatům můžete koupit například stravenky

Za normálních okolností mířím do pražské zoo natáčet reportáže celkem pravidelně. Mám to tam jednoduše ráda. Je ale pravdou, že proudící davy lidí a mačkanice u výběhů mě zase tolik neberou. Teď je zoo kvůli vládním opatřením zavřená úplně. Letos už podruhé.

Přijíždíme na domluvené natáčení s panem ředitelem Miroslavem Bobkem a taky s pár chovateli. Už při vstupu do areálu mě mrazí. Hlavní vchod, kudy běžně proudí stovky až tisíce návštěvníků denně, je prázdný. Sem tam zahlédnu nějakého chovatele a pár pracovníků, co odklízí spadané listí z cesty, ale jinak? Nikde nikdo. Zvláštní pocit.

Prázdná pražská zoo

Procházíme po vyznačených cestách a koukáme do výběhů. Pozorně sleduju, jak na nás zvířata reagují. Vypadají překvapeně, některá se radši plaše schovávají. Není divu, když tudy za celý měsíc projde tak maximálně jejich chovatel.

Dorazíme ke gorilám. Jedno asi z nejvíc navštěvovaných míst v zoo vůbec. Teď ani noha. Hned se mi vybaví, jak jsem se tu v létě u skla mačkala se skupinkou dětí. Teď na nás gorilí rodina smutně a překvapeně kouká, jakoby viděli člověka poprvé v životě.

Kvůli absenci návštěvníků teď Zoo Praha přichází každý den o vysoké sumy peněz. Přitom chod zahrady funguje jako obvykle, zvířata potřebují každodenní péči a zaměstnanci zase z čeho zaplatit složenky. Proto zoo zavedla tzv. stravenky, kterými můžete zvířatům přispět na jejich krmení. Možností, jak zahradu podpořit, je ale hned několik.

Více informací najdete na stránkách www.zoopraha.cz.

Opatrujte sebe i svoje blízké a své domácí i venkovní mazlíčky taky!

Vaše #letajiciredaktorka

Spustit audio