Potřebujeme nové budovy i přístroje, říká ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Feltl

Všeobecnou fakultní nemocnici čeká rekonstrukce. Některé objekty se musí zbourat a postavit nové. Jaké? To prozradil ředitel nemocnice David Feltl.

Všeobecná fakultní nemocnice letos slaví 230 let od svého založení. Některé budovy tam stojí od 18. století. Poslední větší stavba proběhla v roce 1976. A nyní zvenku nemocnice chátrá. „Ta nemocnice je obrovská, takže cokoliv uděláme, se projeví za léta. Máme spoustu plánů. Potřebujeme budovy, i přístroje. Plánujeme velikánskou věc, která se jmenuje strategická investice, a která by měla zbourat jeden nevyhovující pavilon,  a to A7, to je ORL a biochemie,“ prozrazuje ředitel David Feltl. Tento pavilon najdete v dolní části objektu u botanické zahrady, přesněji v Benátské ulici. „Ten dům je v havarijním stavu a potřebujeme ho zbourat a postavit nový.“

Pacienti se ale nemusí bát. O péči nepřijdou. „My oddělení rozmístíme po nemocnici, aby ta péče zůstala zachována.“

Úspěšný lékař cukrovky

Fakultní nemocnice má lékaře, který zaznamenal velký úspěch v léčbě cukrovky. „Naše třetí interní klinika je obrovské centrum diabetologie. A jeden kolega vymyslel způsob, takové podkožní čipy, které měří hladinu cukru a podle toho dávkujou inzulín. Tahle metoda byla publikovaná v nejprestižnějším časopise diabetologie vůbec. A američtí kolegové převzali tenhle způsob jako standard pro své pacienty,“ dodává David Feltl.

Pusťte si celý díl na novém audioportále mujRohlas nebo ve videozáznamu.

autoři: Štěpánka Duchková , jp