Praha se stává rájem vitariánů

Je jich stále více. Restaurací, kaváren a bister, kde člověk toužící po lehké stravě, masa zbavené, najde vhodné jídlo, aniž by si musel ze zoufalství objednávat smažený sýr.

Před více než dvaceti lety založili vyznavači hnutí Hare Krišna dnes již legendární vegetariánskou jídelnu Góvinda v Libni na Palmovce. „Na začátku šlo vlastně o byt, kde jsme pak začali vařit. První dny se jídlo rozdávalo zdarma. Zájem byl obrovský,“ vzpomíná současný manažer restaurace, Josef Tolar.

Koncept Góvindy vychází z filozofie nenásilí a bratrství všech živých bytostí. Vegetariánství je tedy přirozená volba. Dnešní následovníci „libeňských Indů“ jdou ještě dál. Vegetariánství doplnilo veganství, strava výlučně rostlinná, bez jakýchkoli živočišných prvků, tedy bez mléka a vajec v jakékoli podobě.

Veganská jídla nabízí třeba i Moment Café na Vinohradech. „Můj záměr je vařit jídla jiná než česká, protože těch je tady dost i ve veganské verzi. Já osobně miluji arabská jídla, protože jsou chutná i zdravá,“ říká spolumajitelka podniku Agha.

Veganskou stravu ale najdeme i na munu podniků spolehlivě zamaskovaných závojem cigaretového kouře a pestrou nabídkou alkoholických nápojů. Přesně takové je to Nahoře v Dejvicích. „U nás neklademe důraz na zdravou stravu, ale zkrátka nechceme využívat a zneužívat zvířata k našim životům,“ vysvětluje herec a kavárník Václav Jiráček, který je sám vegetarián.

Raw pastelový dort

Špičce tohoto specifického potravinového řetězce vévodí strava vitariánská, stále častěji nazývaná anglickým slovem raw, tedy syrová nebo živá. Skládá se výlučně ze zeleniny, ovoce, obilnin a ořechů. A především, jídlo nesmí projít tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia.

„Ne všechny výrobky na českém trhu, které se za raw vydávají, jsou skutečně raw,“ varuje Tomáš Vonášek, majitel bistra Rawcha na Poříčí. „Když třeba otevřete sáček s kešu ořechy a ucítíte fritézu, je jasné, že plody prošly značně vyšší teplotou než 42 stupňů, a ztratily tak mnoho výživových látek,“ uzavírá Vonášek.

„Všichni se tomu dost diví, ale Praha, co se týká vegetariánských, vitariánských a veganských podniků, je dost daleko před ostatními evropskými zeměmi,“ přidává další zajímavou informaci Jan Plajner. Specializovanou cukrárnu, s nabídkou výlučně raw zákusků, se prý před třemi lety, kdy zakládal podnik Secret of Raw, nikde jinde nesetkal.

Jako průkopnický se určitě dá označit bufet Fast&Healthy na Pankráci. Tam si strávníci vystojí u okénka fronty na dobroty jako cuketové špagety nebo kořeněný mrkvovo pomerančový dort s polevou.

Nestihli jste pořad ve vysílání? Poslechněte si všechny díly o veganských a raw restauracích v iRadiu.

Spustit audio