Pravá, nebo falešná? Minulý rok se nejčastěji padělaly dvoutisícové bankovky, narazíte i na dvacetikoruny

6. březen 2024 10:56

Padělaných peněz v minulém roce přibylo. Oznámila to Česká národní banka, která díky týmu odborníků a bankám padělky v oběhu zachycuje. Které peníze nejčastěji podvodníci napodobují a jak takovou falešnou bankovku poznat, to zjišťovala létající redaktorka Sabina Vosecká.

Česká národní banka rozlišuje pět stupňů nebezpečnosti padělků, od velmi nebezpečných až po ty neumělé.

„U českých peněz se vyskytují maximálně dvojky čili nebezpečné padělky, ale drtivou většinu představují méně zdařilé a neumělé. Kromě papírových peněz tady můžeme vidět i mince,“ ukazuje Jaroslav Moravec, vrchní expert peněžního oběhu České národní banky.

Padělají se také dvacetikorunové mince, u kterých člověk často nemá šanci je rozpoznat.

Ukázka padělků bankovek

„Je to padělek, který pro běžné užití v peněžním oběhu je samozřejmě nebezpečný, protože si nelze představit, že běžně budeme nosit magnet nebo lupu a budeme každou minci zkoumat. Je to nízká nominální hodnota, nevěnuje se jí tak velká pozornost při přijímání jako třeba dvoutisícovce.“

Nejvíc se ale padělají dvoutisícové papírové bankovky. „Kopírují a tisknou je na tiskárnách. Samozřejmě inkoustový tisk je převažující technika u těch padělků,“ vysvětluje ředitel odboru peněžního oběhu a ochrany platidel Jan Mayer.

Za minulý rok zadržela Česká národní banka celkem 3539 padělaných bankovek a mincí v hodnotě necelých 6 milionů.

Které ochranné prvky se špatně padělají? Poslechněte si v reportáži.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.