Prázdninové rekonstrukce stihne většina škol v Praze a středních Čechách dokončit do 1. září. Začátek roku si posune jen několik z nich

24. srpen 2022 12:41

Konec prázdnin už se blíží. A zatímco děti a studenti si pořád ještě užívají poslední dny volna, školy v Praze a středních Čechách dokončují přípravy na začátek školního roku. Víc práce mají třeba také řemeslníci, kteří se snaží včas dokončit všechny úpravy.

Začátek školního roku si v Praze posune pouze jedna střední škola. „Ze škol, které jsou zřizovány hlavním městem Prahou, se bude týkat pozdější začátek školního roku pouze Střední školy automobilní a informatiky ve Weilově ulici v Praze 10. Kvůli opravě elektroinstalace bude začínat školní rok až 16. září, k čemuž máme povolení od Ministerstva školství,“ říká mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Čtěte také

Trochu jiná je situace na základních školách. Většina z nich rekonstrukce do toho příštího týdne dokončí. Ale například na Základní škole J. A. Komenského na Břevnově mají problémy. Firma, kterou radnice vybrala, totiž opravy už na začátku prázdnin přerušila. Praha 6 proto na konci července odstoupila od smlouvy. Kromě kuchyně a jídelny měla firma na půdě školy postavit několik učeben, knihovnu a další zázemí.

Část dětí se proto bude muset učit v nedaleké základní umělecké škole. Stravování škole nabídl Domov pro seniory a menza koleje Na Kajetánce. Městská část plánuje ve výběrovém řízení co nejdříve vybrat nového zhotovitele. S rekonstrukci chce znovu začít ke konci roku.

Středočeské základní školy

Většina středočeských základních škol všechny plánované rekonstrukce během prázdnin buď už dokončila, nebo to stihne počátkem příštího týdne. Stále ale pokračují například opravy dvou škol v Kralupech nad Vltavou, ve kterých kvůli tomu dokonce skončil školní rok o 14 dní dříve.

Čtěte také

Na Základní škole Generála Klapálka by měli dělníci vše stihnout do konce srpna. To se naopak nepodaří při rekonstrukci Základní školy Třebízského. Tam řemeslníci právě dokončují obnovu elektrorozvodů. Co už do září ale nestihnou, je kompletní modernizace kuchyně a úprava tělocvičny. Pokud to půjde, budou tedy děti cvičit venku. A co se týká stravování, tak město i škola už našli náhradní prostory v nedalekém pohostinství. V tomto omezeném režimu bude škola fungovat pravděpodobně do listopadu.

Rekonstrukci nestihnou dokončit i v několika základních školách v Kladně. Třeba ve Vodárenské ulici, tam půjdou děti kvůli výměně elektroinstalace do školy až v pondělí 5. září. A dělníci budou ještě během podzimu pracovat v Základní škole v Norské ulici. Tato oprava ale výuku nijak nenaruší.

Spustit audio

Související