PŘEHLEDNĚ: Která divadla hrají v létě? Připravili jsme výběr letních scén v Praze

7. červenec 2021, aktualizováno

Během léta se divadla rozhodla vynahradit sobě i divákům měsíce, kdy byla kvůli pandemii zavřená. Otevírají tak tradiční i nové letní scény a diváky zvou na řadu představení. Podívejte se, kam můžete vyrazit za divadelním zážitkem v různých částech Prahy.

Šapitó Azyl78

Letní scéna v podobě šapitó, kterou provozují Jatka78, poskytne přes léto útočiště celkem 14 divadlům a další živé kultuře. V šapitó si zahraje například Divadlo pod Palmovkou, Divadlo Husa na provázku, Divadlo Na zábradlí, Studio Ypsilon, Vosto5, divadlo Minor nebo Městská divadla pražská. Návštěvníci Azylu78 se kromě činohry mohou těšit i na nový cirkus, tanec a koncerty.

Letní divadelní scéna Azyl 78

Festival DejVíce Praze

V zahradě hotelu International v Dejvicích zahraje během léta hned několik divadel. Nejmenší diváky bude celé léto bavit Divadlo Spejbla a Hurvínka, ty starší se mohou těšit na představení Dejvického divadla, Divadla Viola nebo divadel Sklep a Semafor. V rámci festivalu se uskuteční i několik koncertů, zahrají třeba Rybičky 48. Celá akce má i širší rozměr – pokud si koupíte lístek na nějaké představení, přispějete na podporu týmu podpůrné péče dětských pacientů FN Motol.

Prázdninová Palmovka

  • kdy: do 28. srpna
  • kde: Divadlo pod Palmovkou a Libeňský zámeček, Praha 8
  • více podrobností

Rovněž Divadlo pod Palmovkou zve přes léto zájemce k sobě do divadla. Během července a srpna bude střídavě hrát ve Studiu PalmOFF a Velké scéně Divadla pod Palmovkou. 28. srpna se pak rozloučí s prázdninovým hraním na nádvoří Libeňského zámečku, a to komedií Můj romantický příběh.

Letní sezona Divadla v Dlouhé

Zahrát pro diváky v letních měsících se rozhodlo třeba Divadlo v Dlouhé. Kvůli technické náročnosti inscenací nevyráží pod širé nebe, ale zůstává v domácím prostředí. Těšit se můžete na hry Bez roucha, Souborné dílo W. Shakespeara ve 120 minutách a O líné babičce.

Divadlo v Dlouhé: představení Bez roucha

Žižkovský divadelní dvorek

  • kdy: do 6. září
  • kde: dvůr Žižkovského divadla Járy Cimrmana, Praha 3
  • více podrobností

Žižkovské divadlo Járy Cimrmana letos otevírá letní scénu poprvé. Pro diváky rovnou přichystalo velkou řadu představení. Kromě domácích souborů jako je 3D company, Divadlo AQUALUNG a Cimrman English Theatre se představí také inscenace z repertoáru hostujícího Divadla v Řeznické. Hlediště má kapacitu 60 míst. A protože se jedná o venkovní scénu, budete si moci představení zpříjemnit popíjením nápoje z divadelního baru.

Letní scéna Musea Kampa

Potěšit se kulturním zážitkem můžete i v centru Prahy poblíž Vltavy. Na Letní scéně Musea Kampa se hrají dvě divadelní představení: Werich a Meda. Zájemci můžou před představením využít antigenní test zdarma, organizátoři jsou připraveni i na deštivé počasí a myslí i na ty, kteří si kulturní zážitek rádi obohatí sklenkou sektu. Na letní scéně rovněž zahrají 10. července Ondřej Havelka a 22. července pak Vlasta Redl.

Vojta Kotek, Václav Kopta a Jan Nedbal na zkoušce představení Werich

Hvězdné léto pod Žižkovskou věží

Další letní scéna čeká na diváky přímo pod Žižkovským vysílačem. Tradiční Hvězdné léto pod Žižkovskou věží letos nabídne repertoár převážně Divadla Kalich – třeba hry Veletoč, Ani spolu, ani bez sebe nebo Hrdý Budžes. V Mahlerových sadech se odehrají i představení z produkce Divadla Palace, koncert Tomáše Kluse, Jarka Nohavici nebo one man show Caveman.

Letní scéna Harfa

Divadlo na střeše? To můžete zažít na Letné scéně Galerie Harfa, kde se do září odehraje několik představení, například Benátky pod sněhem, Blbec k večeři, Cavewoman, Drobečky z perníku nebo i show komika Lukáše Pavláska.

Festival Letní Letná

V srpnu se bude konat už 18. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Co pro vás chystá? Kromě večerních představení i koncerty, stánky s občerstvením nebo doprovodný program pro děti včetně workshopů a výtvarných či cirkusových dílen.

Limbo, představení na festivalu Letní Letná

Letní scéna Divadla Ungelt

Tradiční dřevěná letní scéna poblíž hradčanské Lorety nabízí komorní atmosféru. Její repertoár je sestavován zejména z divácky nejoblíbenějších inscenací kamenné scény. I tady se tak můžete těšit na Drobečky z perníku, ale i Přítelkyně nebo třeba Poslední ze žhavých milenců. Na poslední den prázdnin, 31. srpna, pak chystá Divadlo Ungelt zábavný večer s herci, kteří budou divákům zpívat.

Metropolitní léto hereckých osobností: letní scény divadla Studio DVA

  • kdy: do 31. srpna
  • kde: Vyšehrad (Praha 2), Výstaviště Holešovice (Praha 7), Libeňský zámeček (Praha 8)
  • více podrobností

Divadlo Studio DVA zahraje přes léto hned na třech scénách v Praze. V rámci Metropolitního léta hereckých osobností můžete zavítat na Letní scénu Vyšehrad, Výstaviště Holešovice a na nádvoří Libeňského zámečku. Těšit se můžete třeba na představení Starci na chmelu, Tři grácie z umakartu nebo Vše o mužích.

Letní shakespearovské slavnosti

  • kdy: do 3. září
  • kde: HAMU a Pražský hrad – před Míčovnou, Praha 1
  • více podrobností

Letní shakespearovské slavnosti jsou už tradicí. Letos se můžete těšit na představení Hamlet, Zimní pohádka, Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské, Mnoho povyku pro nic a také na tři premiéry: Bouře, Romeo a Júlia a A Midsummer Night´s Dream. V Praze se hraje jako obvykle na dvou scénách – na HAMU a Pražském hradě.

Přehled letních scén:

autoři: ech , Tereza Čistotová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka