Při úklidu se řiďte pokyny na čisticích prostředcích, radí Eva Kopečná ze společnosti Domestica

13. prosinec 2015

Eva Kopečná, jednatelka společnosti Domestica, nám celý týden radila, jak dobře, rychle a taky chytře uklidit domácnost, aby nám zbyla ještě energie na vaření, pečení, kupování dárků atd…

Správný postup

Podle Evy Kopečné je důležitý systém: „Pokud uklízíme chaoticky, tak po dvou hodinách zjistíme, že nemáme uklizeno nic.“ Je potřeba připravit si čisticí prostředky a hadříky do kbelíku nebo přepravky a tu potom nosíme s sebou. Nejprve uklízíme povrchy, shora dolů a ve směru hodinových ručiček. Pak celý byt vyluxujeme, uklidíme vysavač a nakonec vytřeme.“ Okna se podle Evy Kopečné myjí minimálně dvakrát do roka, při velkém úklidu okny začínáme.

Hlavní zásady úklidu

Je potřeba zvolit si správný čisticí prostředek, neexistuje jeden univerzální na celý byt. A důležité je ředění. „Nenalít do kbelíku s vodou tak nějak přiměřeně, ale je potřeba číst etikety. Špatné ředění může zničit povrch - v lepším případě se „jen“ udělají skvrny,“ vysvětluje Eva Kopečná. Většinou se také nepoužívá horká voda, ale jen vlažná, aby se neodpařily účinné látky, a velmi důležité je čisticí prostředky oplachovat. „Jinak se může stát, že chemikálie vám úplně zničí povrch,“ varuje.

Čisticí prostředky

Prostředky na úklid se rozdělují podle hodnoty pH. Kyselinotvorné slouží k úklidu wc. Eva Kopečná doporučuje používat pravidelně přípravky s kyselinou citronovou, přípravky s kyselinou fosforečnou jsou podle ní na každodenní úklid příliš agresivní.

Eva Kopečná

Alkalické čističe zase odstraňují tuky, mastnoty a bílkoviny, takže se používají v kuchyni. Pro oboje platí pravidlo, že se zásadně musí oplachovat. Jako jediné se neoplachují přípravky s alkoholem, které se používají na vytírání podlah.

Poslechněte si také, jaké pomůcky při úklidu používat a jak si vybrat hospodyni, když se vám uklízet nechce – všechny poradny tohoto týdne najdete v iRádiu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.