Projděte dějinami s českými letci RAF. Dokument Good Old Czechs nabízí unikátní dobové archivní záběry

10. březen 2023 11:00

Osudy Františka Fajtla a Filipa Jánského, českých letců RAF, zachycuje střihový dokumentární film Good OId Czechs. Premiéru měl v září loňského roku a mezitím získal několik cen, mimo jiné byl také nominován na Českého lva. Svým zpracováním výjimečný film můžete vidět v pátek 10. března v kině Kavalírka a v sobotu 11. března v Kině Pilotů.

„Mělo se slavit kulaté výročí bitvy o Británii a mě oslovili producenti. Já jsem na tu nabídku s radostí kývnul, protože mám k té látce vztah, můj dědeček u RAF sloužil,“ říká Martin Bojar, režisér filmu, jehož obrazová stránka je složená výlučně z archivních materiálů.

Hodinami dobových záběrů se probíral se střihačem Šimonem Špidlou. „Střihačská práce znamená, že stojíte před obrovským množstvím více či méně koncipovaného materiálu a hledáte nějaký klíč. Ale v tomhle případě jsme pracovali s materiálem, který byl krásný. Ta škála byla od průměrných do fantastických záběrů,“ popisuje.

Režisér Tomáš Bojar

„Byli typově odlišní, Jánský byl trochu větší rošťák. To je samozřejmě něco, co filmovému vyprávění svědčí,“ vysvětluje režisér Martin Bojar jeden z důvodů, proč pro film vybral právě osobnosti odvážných letců Františka Fajtla a Filipa Jánského.

Výraznou roli ve filmu hrála hudba Dalibora Kociána aka Stroona, připomíná střihač Šimon Špidla:

„On tu hudbu skládal na základě motivů, které jsme našli v těch archivních materiálech. Takže pracujeme nejenom s archivním obrazem, ale i s archivními zvuky, které Dalibor přetransformoval do jeho originální hudební kompozice.“

Poeticky laděný dokument Good Old Czechs promítá v pátek 10. března v kino Kavalírka a v sobotu 11. března v Kino Pilotů. Uvedení chystá i Česká televize.

Poslechněte si celou reportáž s ukázkami z filmu.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související