Kino Atlas v březnu znovu otevře. Je lepší mít plný sál za menší částku, věří noví provozovatelé

2. březen 2023 08:14

Pražské kino Atlas, které ukončilo loni před Vánocemi provoz, začne 21. března znovu promítat. Provozovateli je nově několik filmových tvůrců, kteří chtějí dávat důraz na artový a dokumentární program. Zvětší se kavárna, která bude i další malou scénou. V kině vznikne Galerie Karla Vachka, jež nabídne stálou výstavu jeho obrazů a další využití při premiérách, pro přednášky nebo workshopy, informoval Vít Janeček, iniciátor a spoluprovozovatel.

Novými provozovateli kina jsou spolu s režisérem, producentem a pedagogem Janečkem dokumentaristka Zuzana Piussi, režisér Václav Kadrnka, producentka Simona Kadrnková a ekonomka Viera Hladišová. Kino zahájí obnovený provoz premiérou filmu Zešílet režisérky Zuzany Piussi.

Čtěte také

Provozovatelé plánují několik linií programu. Cyklus Atlas filmařů nabídne projekce za účasti členů štábu různých filmových profesí, Atlas myšlení s filmem zase spolukurátorství i setkání se zajímavými osobnostmi.

V Atlasu klasiky budou myslet také na klasiku a kultovní díla, která doplní o aktuální kontext, nebo i na studentské filmy. Promítání pro seniory budou spojována s pozváním pro studenty a tyto projekce za příznivou cenu budou doprovázeny i edukativním úvodem. Nebude chybět ani nabídka programu pro děti a rodiče.

S provozem kina skončí také oblíbená kavárna Café Atlas

Cesta snížení vstupného

„Náš koncept vychází z přesvědčení, že podmínkou pro udržení a zvýšení návštěvnosti našeho kina v době rostoucí dostupnosti filmů je snížení vstupného. Film v minulosti zlidověl i díky tomu, že byl levný. Drahé vstupné dají lidé ochotně za velké spektákly, pro umělecké filmy je spíš demotivační. Věříme, že je lepší mít plný sál za menší částku než poloviční návštěvnost za dražší vstupné,“ uvedla Zuzana Piussi.

Čtěte také

Jedno z nejznámějších původních kin v Československu vzniklo v bývalém bankovním domě postaveném počátkem 40. let 20. století. Za komunistického režimu tento biograf pod názvem Sokolovo spravoval Pražský filmový podnik.

Po roce 2000 kino dva roky chátralo, v srpnu roku 2002 si jeho správu zajistila společnost Hollywood Classic Entertainment, která do něj měla investovat. To zhatila povodeň, rekonstrukce trvala do roku 2005.

V dubnu roku 2013 provoz kina převzal CinemArt Plus a kino se zaměřovalo jak na mainstreamovou a artovou projekci, tak na filmové festivaly. Loni koncem roku provozovatel uvedl, že mu vlastník budovy neprodloužil smlouvu. K rozhodnutí podle něj přispěly také zvýšené náklady na provoz kina.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související