První fáze modernizace trati na Kladno a letiště je u konce. Výluka u Výstaviště skončí o víkendu

23. srpen 2023 09:00

Dělníci dokončili první etapu stavby nové železniční trati v Praze mezi Bubny a Výstavištěm. To je součástí modernizace spojení do Kladna s odbočkou na letiště Václava Havla. Připravené jsou základy většiny pilířů mostních estakád a nových staničních budov. O víkendu proto skončí výluka MHD v okolí Výstaviště. Další omezení ale budou následovat.

„Na podzim tohoto roku se přemístíme k uzavření ulice Bubenská ve smyslu rušení přejezdu. Při stavbě trati na letiště Václava Havla nás čeká ještě hodně práce a příprav. Nicméně jsme se dostali tak daleko, že věřím, že se na letiště svezeme ještě v tomto desetiletí,“ věří generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Prohlídka postupu stavebních prací na modernizovaném úseku Praha-Bubny – Praha-Výstaviště

Modernizované spojení z Prahy do Kladna má být podle odhadů Správy železnic a ministerstva dopravy kompletně hotové v roce 2030.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl, že náklady na úsek mezi Bubny a Výstavištěm jsou 3,79 miliardy korun, v Kladně je to 3,69 miliardy.

„Je to jedna z nejvýznamnějších investic na české železnici v současné době. Znamená to, že to, o čem se dlouho diskutovalo, to je moderní železniční spojení mezi centrem Prahy, Letištěm Václava Havla a Kladnem, se skutečně realizuje,“ řekl Kupka.

Prohlídka postupu stavebních prací na modernizovaném úseku Praha-Bubny – Praha-Výstaviště

Náklady celého projektu se budou podle Svobody blížit 50 miliardám, přičemž ještě předloni je odhadovala Správa železnic na 43 miliard. 

Stanice Bubny by měla být po dokončení staveb čtyřkolejná, bude také blíže stanici metra Vltavská. Po demontáži původního mostu přes ulici Dukelských hrdinů dělníci budují i základy nové zastávky Praha Výstaviště. V kladenském úseku postaví Správa železnic druhou kolej, zrekonstruuje nádražní budovu a vybuduje nová nástupiště.

autor: Adam Bejšovec | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související