První kusy nového pražského mobiliáře by měly být v ulicích v druhé polovině tohoto roku, říká radní Chabr

Jak chce Praha opět nastartovat příjezdový turismus a jak to vypadá s novým pražským mobiliářem? Na to odpovídal v pořadu K věci pražský radní pro správu majetku Jan Chabr za Spojené síly pro Prahu.

Hlavní město je v současné době prázdné, turismus v nedohledu. Až se aktuální situace zklidní, chce se Praha stát opět vyhledávaným a navštěvovaným místem. Proto založila akciovou společnost Prague City Tourism, která se zabývá podporou turismu v metropoli. „Už v létě minulého roku, když se rozvolnila opatření po první vlně koronaviru, tak se spustila kampaň v Praze jako doma. Byla to kampaň mířená primárně na Čechy, ale i do ciziny. Bylo to ukázání těch nejhezčích pražských míst a památek a byl to takový systém voucherů. Takže když turista nebo Čech přijede do Prahy, tak dostane, pokud se ubytuje v pražském hotelu, balíček voucherů, na které může čerpat jednotlivé vstupné,“ vysvětlil Jan Chabr.

Pražané se mohou těšit na nový městský mobiliář. Nové budou sloupy, lavičky i zastávky. „Do 30. 6. běží letitá smlouva, která neměla nastavený ukončovací mechanismus, takže hrozilo, že ze dne na den se odmontují všechny zastávky. My jsme se domluvili na systému postupných výměn, takže k ukončení té smlouvy se začne měnit určitá část Prahy tak, abychom neměli rozkopané všechny zastávky najednou.“ Výměny proběhnout v půlročních horizontech. První kusy nového mobiliáře bychom měli vidět v druhé polovině letošního roku, ale už teď se můžete jít podívat na pilotní zastávku na Palackého náměstí.

Za účasti primátora Zdeňka Hřiba, radních a zástupců IPR se 29.11.2019 uskutečnila obhlídka testovacího prototypu zastávky MHD Palackého náměstí.
autoři: Štěpánka Duchková , jp