Rozhovor s cestovatelem a výstava, která vám pomůže pochopit práci úředníka

Taky máte rádi cestování? Poznávání nových kultur, ochutnávání místního jídla, čerpání nových zážitků? Já teda jo. Je pravdou, že moje poslední delší cesta byla tak akorát na Šumavu za rodinou a možná proto jsem se vydala natočit rozhovor s cestovatelem Filipem Mayerem. Chtěla jsem jednoduše načerpat trošku toho cestování od něj. Narazila jsem na něj vlastně náhodou a natolik mě zaujal svým příběhem, že jsme se domluvili na rozhovoru.

Tenhle kluk začal s cestováním v jednadvaceti. Dneska je mu 28 let a podíval se už do 65 zemí světa. Jeho první větší cesta byl studijní pobyt v Americe. Mezitím stihnul dostudovat a založit první cestovatelskou kavárnu v Praze. Po těžké embolii plic a zákazu lítat, procestoval Evropu v půjčeném karavanu. Na otázku, jak se na cestování dívá dnes, odpověděl takhle: „Dřív to bylo o tom, podívat se na co nejvíc míst. Dneska už to mám jinak. Radši trávím víc času v konkrétní zemi a poznávám místní kulturu a to, jak tam lidi žijou.“

Urbania. Výstava, která vám pomůže pochopit práci úředníka

Institut městského plánování a rozvoje otevřel novou interaktivní výstavu Urbania. Musím říct, že než jsem tam vyrazila, byla jsem lehce skeptická. Výstava má totiž veřejnost seznámit s prací úředníků a odbourat tak často negativní hodnocení společnosti na tohle povolání. Centrum architektury a městského plánování (místo kde výstavu najdete) si dalo při přípravách evidentně dost záležet. Zvláštností je, že se do místnosti chodí v malé skupince. Vždy po osmi lidech v čase, který si předem vyberete. Uvnitř se pak postupně seznamujete s osmi základními principy, na kterých stojí správa města. Je to třeba výstavba nových budov, zavádění cyklodopravy nebo boj se změnami klimatu. Celou výstavou vás provází ženský hlas. Hlas Urbanie. Všechno je doplněné dalšími zvuky a taky světelnými efekty. Za mě skvěle odvedená práce!

Tak se mějte krásně a já se zase ozvu!

Vaše Sabina <3 

#letajiciredaktorka

Spustit audio