Scénka s medvědem Paddingtonem, píseň Sex Pistols nebo seriál Koruna. Kulturní stopa královny Alžběty II.

12. září 2022 10:09

O dlouhodobé oblibě královny Alžběty II. v britské společnosti nepochybuje téměř nikdo. Dokládají to mimo jiné také umělecká díla, například písně kapel The Beatles nebo Pet Shop Boys, seriálový hit Koruna nebo animovaný skeč s medvídkem Paddingtonem. Výraznou stopu ale zanechala panovnice i v kultuře mimo Spojené království.

Se svým typickým provokativním humorem zpracoval téma královské rodiny například legendární kreslený seriál Simpsonovi. Vedle Alžběty II. se v jednom díle objevil také její syn a současný král Karel III. Ve světě animované a kreslené kinematografie to ale není jediné vystoupení britské panovnice.

Na seznamu postav ji má také seriál Griffinovi nebo americký animovaný film Mimoni z roku 2015, kde Alžběta II. vyznamená baculaté žluté postavičky na slavnostním ceremoniálu před Buckinghamským palácem.

Královna si zahrála i v krátké scénce s animovaným medvědem Paddingtonem. Neobratný medvěd v červeném klobouku přijde na čaj do paláce, kde si nakonec s královskou Výsostí dají sendvič s marmeládou. Ta ho má ukrytý ve své kabelce.

Královna má své místo ve filmech i v divadle

Své místo má Alžběta II. také ve více než stovce hraných filmů, které zachycují téměř každé období jejího života. Například v Oscarem oceněném snímku Králova řeč můžeme panovnici vidět ještě jako malou princeznu. Po zhlédnutí filmu v roce 2011 byla podle informací BBC královna z filmového portrétu svého otce dojatá.

U diváků i filmových kritiků v poslední době bodoval hlavně seriál Koruna. Ve čtyřech sezónách provede zájemce od počátku vlády Alžběty II. až po období sporů s premiérkou Margaret Thatcherovou.

Čeští diváci se mohli kromě filmových pláten s Alžbětou II. potkat také ve Stavovském divadle, konkrétně v inscenaci režisérky Alice Nellis Audience u královny, která zachycuje schůzky Jejího Veličenstva s premiéry od Winstona Churchilla přes Margaret Thatcherovou až po Davida Camerona. Hlavní role se v představení ujala herečka Iva Janžurová.

God Save the Queen

Královna inspirovala také písničky řady britských kapel. Mezi nimi i světoznámé Beatles ve skladbě z roku 1969 nebo punkové kapely Sex Pistols. Frontman skupiny Johnny Rotten ve videoklipu k písničce God Save the Queen stojí v roztrhaném tričku u mikrofonu a vykřikuje text o tom, aby Bůh ochraňoval královnu a fašistický režim. V pozdějším rozhovoru hudebník přiznává, že nahrávka nebyla mířená přímo proti královně Alžbětě II., ale monarchistickému zřízení země.

Shovívavější bylo duo Pet Shop Boys. Ve skladbě Dreaming of the Queen vyprávějí snový příběh o tom, jak se královna zastavila s princeznou Dianou u hudebníka na čaj.

Výraznou stopu zanechala britská panovnice také ve výtvarném umění zahraničních autorů. Známá je například série barevných sítotiskových portrétů výtvarníka Andyho Warhola.

Spustit audio

Související