Školy a školky v Praze 8 jsou plné malých bruslařů. Díky projektu Tělocvik na ledě mají výuku s profesionálními trenéry zdarma

17. leden 2024 13:45

Profesionální trenéři učí bruslit děti ze základních a mateřských škol v Praze 8. Městská část spustila pilotní projekt „Tělocvik na ledě“. Během dvouhodinového programu se žáci naučí základní dovednosti, jako je například jízda vpřed nebo zatáčení. Hodiny bruslení mají děti zdarma.

Žáci první třídy Základní školy Na Slovance se pod vedením profesionálních trenérů právě učí bruslit. Ve třídě je jich hodně, proto jsou děti rozdělené do dvou skupin.

Čtěte také

„Je to skupinka, která už má za sebou nějaké základní dovednosti. V tuto chvíli připravují cvičení pro trénink jízdy vpřed,“ popisuje organizátor projektu Tělocvik na ledě Petr Hanzlík.

Na druhé straně kluziště využívají děti k bruslení pomůcky ve tvaru velryby. „Je to skupinka dětí, které s bruslením nemají téměř žádné zkušenosti. Trenér je učí základnímu postoji. Děti vlastně mají ty velryby jako takovou pomůcku pro stabilitu,“ dodává.

Zájem je velký

Podle zastupitele a předsedy sportovní komise mládeže Jana Štorka z hnutí ANO se trenéři snaží děti naučit základní postoje, jízdu vpřed, zatáčení a zastavení. Žáci ze základních a mateřských škol za bruslení ani za zapůjčení sportovního vybavení nic neplatí.

„Městská část Praha 8 celý tento projekt hradí a vlastně se domluvila i s provozovateli kluzišť, kteří byli ochotní nám tuto plochu v dopoledních hodinách poskytnout,“ vysvětluje Jan Štorek.

Čtěte také

Kvůli velkému zájmu má každá třída jen dvě hodiny bruslení. „My už jsme byli minulý týden, takže jsme podruhé. A nejenom děti, ale i ohlas od rodičů byl dobrý, líbilo se jim to,“ potvrzuje učitel ze ZŠ Na Slovance Jiří Mráček.

Do pilotního projektu Prahy 8 se letos zapojilo celkem devět základních škol a čtyři mateřské. Bruslit se tak během zimy učí více než 1 800 dětí.

Praha 8 disponuje celkem třemi kluzišti. Jedno se nachází na prostranství před kulturním domem Krakov, druhé u Velkého Löwitova mlýna a třetí v prostorách koupaliště Ládví.

Poslechněte si celou reportáž z hodiny bruslení.

autoři: Markéta Janovská ,
Spustit audio

Související