Snaží se zajistit zdravotní péči pro lidi bez domova. Organizace Naděje ale řeší nedostatek financí

20. prosinec 2021

V ordinaci pro lidi bez domova v Praze ošetří lékaři ročně přes 1 500 lidí. Předcházejí rozšiřování infekčních chorob i tomu, aby běžné onemocnění nepřerostlo v neléčitelný problém. Zdravotní péče je v organizaci Naděje propojená i se sociálními službami, kde můžou klientům pomoct s návratem do běžného života. Teď je péče v ohrožení. 

Čtěte také

„Já jsem tady poprvé, je pro mě lepší jít sem, v nemocnici moc dobré zkušenosti nemám,“ reaguje jeden z příchozích pacientů. „Lidi chodí podle potřeby. Někdo, kdo má zájem o ten zdravotní stav, tak se ho snažíme třeba delegovat k praktickému lékaři, který ho bude registrovat a z dlouhodobého hlediska pak sledovat,“ popisuje praktický lékař Boris Oniščenko.

Provoz ordinace a terénní služby

Ordinace v ulici U Bulhara nedaleko Hlavního nádraží nabízí služby praktického lékaře, gynekoložky a stomatologa. Zajišťovala také testování na koronavirus a přes 130 lidí bez domova i naočkovali. Teď ale čelí nejistotě. Evropské financování v lednu končí a Ministerstvo zdravotnictví nepřipravilo pokračování. Nezisková organizace Naděje tak musí zrušit tým sociálního pracovníka a zdravotní sestry, kteří vyjížděli do terénu.

Podle ředitele pražské pobočky Naděje Daniela Svobody se přitom projekt osvědčil: „Šetří to náklady státu, v případě, že zachytíme tu nemoc v dřívějším stadiu, tak ty náklady na léčení jsou mnohem menší, než když už tam přijde člověk těžce nemocný.“

Na terénní službu potřebuje Naděje ročně milion a půl, další čtyři pak na provoz ordinace. Část peněz pokryje organizace dotací z magistrátu, ze soukromých darů a z úhrad pojišťoven. Státní finance ale citelně chybí. Resort práce a sociálních věcí na dotaz odpověděl, že to je v gesci Ministerstva zdravotnictví. To už na dotaz našeho redaktora nereagovalo. 

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio