Soutěž Czech Press Photo vyhrál snímek roztržky u soudu. Bylo to o velkém štěstí, komentuje fotografii autor Roman Vondrouš

1. únor 2024 10:26

Soutěž Czech Press Photo už zná své vítěze. Fotografií roku 2023 se stal snímek Romana Vondrouše z agentury ČTK. Fotografie zachycuje roztržku lidí, kteří přišli v červenci minulého roku podpořit obviněné k soudu.

Do 29. ročníku soutěže Czech Press Photo se přihlásilo 236 autorů z Česka a ze Slovenska, kteří zaslali více než čtyři tisíce prací.

Ve středu večer tleskala plná dvorana Národního muzea hlavnímu vítězi soutěže, toto ocenění získal snímek Romana Vondrouše z ČTK. Fotka vznikla koncem loňského července u Obvodního soudu pro Prahu 8.

„Probíhal soud s Tomášem Čermákem a Ondřejem Tušlem, abych byl přesný. Příznivci obou obžalovaných jim přišli vyjádřit podporu. Během nějaké doby, kdy tam eskalovalo napětí, začala strkanice, museli být povoláni těžkooděnci. V jednu chvíli tam opravdu nastala taková velká mela,“ popisuje autor.

„Vlastně jsem byl ze všech stran obklíčen, ať už teda tou policií, tak těmi přívrženci, tak dalšími fotografy. A mám pocit, že jsem nějak ten fotoaparát dal před sebe a exponoval jsem. Je zajímavé, že ten snímek je na plný formát, že jsem tam neudělal ani milimetr ořezu, takže to bylo opravdu o velkém štěstí,“ dodává.

Roman Vondrouš získal v soutěži ještě tři ocenění v dalších kategoriích. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil také prezident Petr Pavel, který předal ceny v kategorii Sport.

Výstava vítězných a dalších vybraných fotografií 29. ročníku soutěže Czech Press Photo je v budově Národního muzea přístupná až do konce srpna.

Podrobnější informace a jednotlivé fotografie naleznete také na stránkách Czech Photo.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.