Starosta Prahy 14: Letos začne první část oprav autobusového nádraží Černý Most. Věříme, že se provoz autobusů a metra podaří během rekonstrukce udržet

Hostem pořadu K věci byl starosta Prahy 14 Radek Vondra (za TOP 09). Štěpánka Duchková se ho ptala na proměnu autobusového nádraží Černý Most, na to, kde letos vzniknou nové cyklostezky nebo jak to vypadá s vybudováním nového biotopového koupaliště v Kyjích.

Praha 14 chystá rekonstrukci autobusového nádraží Černý Most. Koronavirová krize se do ní podle starosty Radka Vondry zásadně nepromítne. „Na nás a na magistrátu je, aby tahle ostuda Prahy, skutečně velmi zanedbaný terminál, který za posledních 30 let neprošel žádnou rekonstrukcí, zkrásněl. V letošním roce chystáme první část oprav. Budeme se soustředit na přístupy, vizuální a orientační systém a další místa. Předpokládám, že ke konci roku už podstatná část z nich bude opravena,“ říká starosta Prahy 14.

Cestujících by se rekonstrukce měla dotknout jen minimálně. „Věříme, že se podaří provoz udržet a ta rekonstrukce proběhne maximálně při drobných změnách.“

Biotopové koupaliště v Kyjích

Městská část také plánuje vybudování nového biotopového koupaliště v Kyjích. „Chtěli bychom vyhloubit nový přírodní rybník s kořenovou čističkou. Předpokládám, že v letošním roce vypíšeme výběrové řízení, v příštím roce zahájíme výstavbu a maximálně v sezoně 2023 by už to koupaliště mělo být k dispozici,“ dodává Radek Vondra.

Bílý kůň – tajemství Prahy 14

Městská část spolu s magistrátem nyní rekonstruuje systém podzemních prostor Hloubětína označovaný jako Bílý kůň. „Je to takové malé podzemní tajemství Prahy 14, které se snažíme postupně oprášit a zkrášlit. Když sestoupíte dolů po schodišti, tak můžete chodit třeba půl hodiny a stále chodíte v krásných prostorách jako z pohádky.“ Otevření pro veřejnost plánuje letos na podzim.

Jak to vypadá na Praze 14 s novými cyklostezkami? A jak se mohou lidé zapojit do venkovní hry nazvané Útěky Josefa Brykse? Poslechněte si celý rozhovor s Radkem Vondrou.

autoři: Štěpánka Duchková , ech
Spustit audio