Stavba Dvoreckého mostu zahájena. Bude mít zásadní význam pro autobusové a tramvajové spoje

14. září 2022 08:00

Chodci i cestující v městské hromadné dopravě by měli už za dva roky mít v Praze k dispozici nový most přes Vltavu. Hlavní město zahájilo výstavbu Dvoreckého mostu, který propojí Prahu 4 a 5. Ulevit má mimo jiné dopravě v centru metropole.

Čtěte také

Nový most přes Vltavu, který spojí břehy mezi Podolím a Zlíchovem, bude sloužit chodcům, cyklistům a městské hromadné dopravě. Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní pak poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Součástí jsou nové tramvajové a autobusové zastávky Dvorecký most.

Zásadní význam bude mít pro spoje veřejné dopravy, umožní totiž vést autobusové a hlavně tramvajové linky mimo centrum města. Teď musí využívat tramvaje Palackého most, což je nejbližší možné přemostění za vyšehradskou skálou.

Na obou březích Vltavy vznikne řada doplňujících objektů. Na Zlíchovské straně to bude velká nájezdová ocelová rampa pro cyklisty, schodiště včleněná do terénu a v opěře mostu bude objekt informačního centra PID s kavárnou pro návštěvníky. Na straně Podolí u Žlutých lázní se počítá s velkou sportovní arénou a zázemím pro údržbu mostu a okolí.

Vizualizace Dvoreckého mostu

Stavební práce jsou rozdělené do několika etap a doba výstavby je naplánovaná 810 dní, tedy necelé tři roky. Už na jaro příštího roku bude nutné připravit zhruba dva týdny trvající výluku tramvají a částečně i aut na podolské straně. V budoucnu by ale napojení na koleje v Podolí mohlo pomoct třeba i při přestupech na novou linku metra D a další zamýšlené tratě.

Poslechněte si podrobnosti v příspěvku reportéra Adama Bejšovce.

autor: Adam Bejšovec | zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio

Související