Na Barrandovském mostě bude jeden pruh vyhrazen pro auta jedoucí po okruhu. Fungovat začne koncem září

6. září 2022 13:28

Řidiči v Praze by měli mít od konce září k dispozici nově vyhrazený pruh na Barrandovském mostě. Určený má být pro jízdu po městském okruhu ve směru do Braníka. Měl by pomoct s plynulostí provozu na mostě, v pruhu bude i vyšší povolená maximální rychlost.

Čtěte také

Pruh má začínat na úrovni nájezdu na Barrandovský most ze Smíchova, přibližně v místech, kde můžou řidiči odbočit směrem na Strakonickou ulici nebo na Barrandov. Bude vyznačený jen namalovanou plnou čárou na silnici, s fyzickým oddělením třeba zábranami se nepočítá. Auta by z něj neměla vůbec odbočovat a využívat ho jen pro jízdu po městském okruhu.

„Tím, že vozidla jedou ve svém vyhrazeném jízdním pruhu, tak se neproplétají, neblokují ty ostatní. V tomto pruhu bude maximální povolená rychlost 80 kilometrů v hodině, na rozdíl od těch ostatních, kde bude 50,“ vysvětluje Alexandr Butovič, výrobní ředitel projektantské firmy Satra.

Čtěte také

Vyhrazený pruh by měl zabránit zbytečnému přejíždění mezi pruhy. Auta by ho pro cestu ze Smíchova na Jižní spojku měla začít využívat 29. září, kdy má skončit první část velké rekonstrukce Barrandovského mostu. Jako další opatření pak město chystá výhledově i vybudování části nové konstrukce.

To by ale nemělo zasahovat do provozu na Barrandovském mostě a do historické stavby jako takové. Zhruba za čtyři roky by měla být hotová stavba kratšího mostu, který povede přes sjezdovou rampu do Modřanské ulice.

Jak potom bude vypadat doprava na Barrandovském mostě? Poslechněte si v příspěvku Adama Bejšovce.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio

Související