Střídání hlasů v pražské MHD. Herec Jan Vondráček má dnes premiéru na všech tramvajových linkách

9. leden 2023 08:00

Hlasem autobusů a tramvají Pražské integrované dopravy byla bezmála 30 let Dagmar Hazdrová, teď ji vystřídá herec Jan Vondráček. V následujících týdnech bude Dopravní podnik hl. m. Prahy pokračovat s Janem Vondráčkem v nahrávání provozních hlášení tentokrát pro městské autobusové linky, na kterých by se měly objevit v průběhu letošního jara.

„Zažil jsem již mnoho různých premiér. Od těch divadelních, filmových, televizních, rozhlasových, hudebních až po vylisované CD nějaké audioknihy. A tohle je vlastně taky taková premiéra. Tentokrát tramvajová. Taková audiokniha, která se mi nejspíš sama vylisuje do hlavy, protože tramvají jezdím téměř denně a tenhle přehrávač asi jen tak vypnout nepůjde,“ poznamenává Jan Vondráček.

Čtěte také

„A neptejte se mě, jak dlouho jsem nahrával název zastávky Radhošťská, aby tam bylo všechno a znělo to přirozeně.“

Jan Vondráček se stal novým hlasem autobusů a tramvají Pražské integrované dopravy na základě výsledků hlasování veřejnosti v anketě. Zaujal 62,15 % respondentů, tj. více než 124 tisíc cestujících.

Více než 10 tisíc hlášení

Pořizování nahrávek je rozděleno do tří základních balíků. První skupinu tvoří dopravní a provozní hlášení pro autobusové a tramvajové linky v rámci celého systému PID a názvy tramvajových zastávek v Praze.

Každá ale dvakrát – jednou s intonací ukončenou, tzv. do tečky a jednou neukončenou, tzv. do čárky kvůli tomu, že výsledná podoba hlášení, jak ji slyší cestující v dopravních prostředcích, se skládá z jednotlivých slov, slovních spojení a číslovek.

Dagmar Hazdrová předá žezlo v namlouvání informací pro cestující herci Janu Vondráčkovi

První balík tvoří bezmála 2 tisíce jednotlivých nahrávek. Druhý balík nahrávek, který budou Jan Vondráček a dopravní podnik realizovat v následujících týdnech, jsou názvy zastávek autobusů na území hl. m. Prahy. Jedná se celkem o 1 315 nahrávek.

Poslední a největší skupinou jsou názvy autobusových zastávek využívaných mimo území Prahy v rámci systému PID včetně tzv. přeshraničních linek, tedy celkem 7 256 nahrávek.

Největším oříškem je Tusarova

Dopravní podnik nechal ještě před zahájením nahrávání všechna dopravní a provozní hlášení jazykově zrevidovat lingvistkou a fonetičkou Veronikou Štěpánovou, která byla také členkou odborné komise posuzující semifinálovou desítku kandidátek a kandidátů na nový hlas.

„Spolupráce s Janem Vondráčkem je z mého pohledu (a hlavně poslechu) bezproblémová a velmi příjemná. Vzhledem k tomu, že je to velký profesionál, mám k jeho nahrávkám jen minimum připomínek,“ chválí Veronika Štěpánová.

Čtěte také

„Předem se vždy snažím upozornit na potenciální problémy, a to zejména s výslovností názvů cizího původu. U kolegyně, která se specializuje na fonetiku nizozemštiny, jsem tak např. ověřovala korektní zvukovou podobu jména zastávky Park Maxe van der Stoela, která by se v češtině měla vyslovit jako [park makse fan der stula],“ dodává.

Největším oříškem byl zatím název zastávky Tusarova. „U něhož nelze z jazykového hlediska zcela jednoznačně určit, zda se má vyslovit jako [tusarova], nebo [tuzarova], nahráli jsme proto pro jistotu obě varianty.

V současnosti slýchají cestující v tramvaji podobu [tuzarova]. Část z nich je na ni jistě zvyklá, a proto jim bude případná změna vadit, zaznamenali jsme však jak v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR, tak v DPP stížnosti, že jde o chybu a ‚správně‘ má být [tusarova]. Ať se tedy v dopravní podniku rozhodnou pro kteroukoli z podob, vždy budou někteří nespokojeni,“ vysvětluje Veronika Štěpánová.

autor: | zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Spustit audio