Surfařskou vlnu i slalomový kanál u Štvanice poškodila prosincová povodeň. S obnovou pomáhají dobrovolníci

23. únor 2024 10:09

Na ostrově Štvanice v Praze funguje od minulého roku umělá surfařská vlna. Za vybudováním stojí nezisková organizace založená vodáky a surfaři. Prostor bývalé armádní tréninkové tratě změnili na park vodních sportů přístupný pro veřejnost. Jenže prosincové povodně poničily hráz a bez ní vlna nemůže fungovat.

Čtěte také

„Jak přišlo velké nárazové tání, přišla tak velká voda, že nám to dost významně poškodilo i překážky na vlně a na kanále s divokou vodou. Došlo tam k rozbombardování výdřev, k rozmetání betonových překážek, které tvoří terén s divokou vodou, a k řadě menších škod, které jsme postupně začali opravovat,“ popisuje situaci zakladatel projektu Martin Leskovjan.

Poškození hráze zastavilo provoz štvanické vlny na dva měsíce. Na opravě se podílela parta dobrovolníků. Spolku se také podařilo vybrat peníze ve veřejné sbírce. Vlna ale funguje celoročně a vybraných 75 tisíc na dvouměsíční výpadek nestačí. Přitom opravy ještě nejsou u konce.

„My jsme teď celé dva měsíce čekali na to, až vůbec budou hydrologické podmínky, které nám umožní pracovat v dráze, což se podařilo minulý víkend. Tehdy jsme opravili hráze a okolí vlny tak, aby aspoň surfařská vlna mohla být znovu zprovozněna.“

Čtěte také

To se podařilo, na řadě je ale ta náročnější část. „Budeme muset opravit dráhu s divokou vodou pomocí mechaniky. To už nepůjde ručně,“ dodává Martin Leskovjan.

Aby spolek mohl fungovat dál, snaží se rozšířit svoje služby. V loděnici je také tělocvična, ještě letos má tým v plánu rozšířit nabídku kurzů a chybět by neměl ani food truck.

„Úplně zásadní pro schopnost udržet se nad vodou je to, jak se nám teď podaří rozproudit provoz na vlně v následujících měsících, které jsou stále ještě zimní, takže vyžadují otrlé jedince.“

Hlavní sezóna začne na Štvanici v dubnu. Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související