Tajemná, romantická, uklidňující, taková je zahrada Květnice na Petříně

Jako stvořená pro procházku zamilovaných párů, nejen na prvního máje, je petřínská Květnice. Trvalková zahrada vznikla pod ohradní zdí petřínského parku Růžový sad. Na navážce, na místě bývalých vojenských pozemků, ji vytvořili ve 30. letech minulého století. Je uzavřená, intimní. Taky tajemná, jako vystřižená z Trnkovy Zahrady.

Do zahrady můžete vstoupit pouze z jednoho místa, kovovou branou, kterou najdete nedaleko Štefánikovy hvězdárny. Po zdech, do kterých je brána zasazena, se pne vistárie, plamének a další kvetoucí popínavky. Zahrada je osazena především trvalkami a cibulovinami. A tak už brzy na jaře má svůj velký okamžik: rozkvetou talovíny nebo ladoňky. Záplavu barev můžete v tu chvíli obdivovat pouze z vyhlídkové terasy nad zahradou. Ta se pro návštěvníky otevírá v dubnu.

A pak? Barevný ohňostroj květů rododendronů a azalek, pivoňky, kosatce, v nejteplejších měsících na vás ze zelena keřů mrkají letničky. Na podzim zase astry… Květnicí se můžete procházet do konce října. Kdysi zahradu krášlilo i jezírko s bronzovými plastikami Vodníka a Rusalky – druhé jmenované návštěvníci pro štěstí hladili zadeček. V 90. letech minulého století byla Rusalka odcizena a plastiku Vodníka (autorem obou byl sochař Vilém Amort) pro jistotu umístili do depozitáře Národní galerie.

Zahrada Květnice je součástí Růžového sadu na Petříně
Pivoňky
Lavička jako pro princeznu
A už nakukujeme dovnitř
Spustit audio