Tančit může každý, i na kolečkách. Prahu čeká první Mistrovství Evropy v tanci na vozíku v České republice

27. říjen 2022 13:21

Mnoho lidí s handicapem se i přes těžkosti a překážky nevzdává svých snů. Příkladem je Marcela Řasová, která miluje tanec. Je sice na vozíku, ale navštěvuje hodiny tance a dokonce se přihlásila na Mistrovství Evropy Para Dance Sport, které se koná už tento víkend v Praze. Jak vypadaly její přípravy na soutěž natočila redaktorka Sabina Vosecká.

K tanci na vozíku se Marcela dostala loni v září a začala navštěvovat lekce. Teď se už několik měsíců intenzivně připravuje na mistrovství Evropy.

„Snažíme se sejít dvakrát týdně, teď ty tréninky prodlužujeme, protože se snažíme nastavit sestavy, vylepšit, vypilovat. Já tančím latinu, tam je samba, rumba, cha-cha, jive a paso doble, které mám nejradši. V té latině se mi líbí, že je to rychlé a opravdu živé.“

Kromě skupinový tréninků má i individuální přípravu se svým partnerem, tančí s Janem Beránkem. Z nových reprezentantů má velkou radost i šéftrenér české reprezentace v Para Dance Vítězslav Rázek:

„Minulý rok jsme organizovali světový pohár, což bylo historicky poprvé. Je krásné, že to bylo inspirací nejenom pro Marcelu, ale i pro naši druhou reprezentantku Káju. Tenkrát světový pohár navštívila, zamilovala se do tance a naplno se do toho pustila. Rok se s rokem sešel a ony budou tančit na mistrovství Evropy.“

Para Dance je důkazem, že tanec je pro každého

Důležitou součástí vystoupení je také choreografie, kdo ji vymýšlí? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.