Tipy na víkend v Praze: navštivte Český rozhlas, užijte si Open House nebo nakupte na Dyzajn marketu

19. květen 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Den otevřených dveří Českého rozhlasu

Slavíme 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání a zveme vás do míst, odkud pro vás vysíláme. Těšíme se na vás!

Budova v Karlíně

  • sobota 20. a neděle 21. května

Na adresu Hybešova 10 můžete v sobotu i v neděli dorazit vždy mezi 10. a 18. hodinou a nudit se rozhodně nebudete. Provedeme vás historickou budovou Národního domu v Karlíně a ukážeme vám naše studia. Podíváte se třeba do legendárního hudebního Studia A, do činoherního Studia B a samozřejmě nahlédneme také do vysílacího studia Rádia Praha. Setkáte se s moderátory, zprávaři a dalšími lidmi, kteří se podílejí na chodu rádia.

Zprávařka Denisa Hergesselová a návštěvníci budovy Českého rozhlasu v Karlíně

Budova na Vinohradech

  • sobota 20. května

Budova na Vinohradské se pro vás otevře v 9 hodin, kdy se první návštěvníci vydají na komentovanou prohlídku po rozhlasovém komplexu. Jejich kroky povedou studiovým domem, kde se ve studiu 2R2 dozvědí nejrůznější zajímavosti z technického zákulisí a distribuce signálu, bez kterých by vysílání, tak jak je zná laická veřejnost, nebylo možné. Cesta návštěvníků bude pokračovat po vyznačené trase až do budovy Vinohradská 12, kterou bude lemovat doprovodný program jak stanic, tak i útvarů Českého rozhlasu.

Open House

  • sobota 20. a neděle 21. května, různá místa

Užijte si možnost navštívit více než stovku běžně nepřístupných budov, do kterých je zahrnuta i karlínská rozhlasová budova. Snahou festivalu Open House je umožnit výjimečný zážitek z architektury všem lidem. Proto již tradičně v programu najdete speciální akce zaměřené na návštěvníky se sluchových, zrakovým nebo tělesným postižením. Na své si přijdou i ti nejmenší.

Růžový máj

  • sobota 20. května, 10:00–21:00, Praha 2

Více než 30 českých a moravských vinařů, degustace výhradně ze skla, teplá i studená gastronomie, míchané nápoje, jazz a swing. Nejen o tom bude 12. ročník degustačního festivalu růžových vín a klaretů na náplavce Rašínova nábřeží. Součástí programu bude také klasická cimbálová muzika, jazz a swing.

LAVRS Market

  • sobota 20. a neděle 21. května, Praha 5

Druhý ročník eventu podporujícího udržitelnost, cirkulární ekonomiku, slow fashion a české značky se na celý víkend usídlí v prostoru Gabriel Loci. Těšte se také na jedinečný společný pop up pražských výběrových second handů doplněný originálními českými značkami. Čekají vás přednášky, workshopy, jídlo, pití i živá hudba.

Dyzajn market

  • sobota 20. a neděle 21. května, Praha 7

Výstaviště v Holešovicích už je tradičním místem, na které se pravidelně vrací autorský trh. Na Dyzajn marketu potkáte lokální tvůrce, umělce a designéry, jak z České republiky, tak ze Slovenska, Maďarska, Rakouska, Německa a Ukrajiny. Nabídka je pestrá, nakoupíte tu originální oblečení, šperky, doplňky, dětské zboží, porcelán, papírenské zboží i delikatesy.

Pivo a burger festival

  • neděle 21. května, Praha 8

Festival svrchně kvašených piv a gurmánských burgerů zaplní Karlínské náměstí. Akce se zúčastní nejlepší řemeslné pivovary z Čech, Moravy i zahraničí. O plné žaludky se postarají hvězdy pražské burgerové a street food scény. Nebude chybět ani dobrá káva, něco sladkého a živá muzika.

Motýli, kouzlo proměny – výstava motýlů

  • pátek 7. dubna až neděle 21. května, Praha 7

Skleník Fata Morgana v Botanické zahradě Praha zve poslední víkend na tropické krasavce. Během výstavy se stanete svědky kouzelné proměny z kukly v dospělého motýla. Uvidíte rozdíly a zajímavosti z jednotlivých vývojových fází. Přeměna vajíčko - housenka - kukla - motýl je u každého druhu jiná. V některých případech je housenka nebo kukla dokonce krásnější než samotný motýl.

autoři: , Tereza Jančoková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.