Tipy na víkend v Praze: zamiřte na Festival otrlého diváka, Trpaslicon nebo FAMUFEST

8. březen 2024

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

Street food na Smíchovské náplavce

  • sobota 9. března, Praha 5

Jestli se vám nechce v sobotu vařit, zamiřte na Smíchovskou náplavku. Potěší vás široká nabídka street food specialit, čerstvých ryb i šťavnatých burgerů. Ochutnáte tradiční pokrmy Indonésie a zjistíte, co se vaří v Africe. Na milovníky sladkého pak čekají koblížky, vafle či makronky.

Festival otrlého diváka

  • pondělí 4. až neděle 10. března, Praha 3

Kolekce nejsměšnějších, nejzapadlejších i nejbizarnějších filmů, které spatřily světlo světa, přesně to vám pravidelně nabízí Festival otrlého diváka. V kině Aero se těšte na horory, akčňáky, béčka i céčka, na interaktivních projekce, nezaměnitelné simultánní překladatele, Filmový Hovnocuc nebo Videoautomat. Tento ročník bude zasvěcen havěti, organizátoři festivalu tak na plátno vypustí všelijaké hmyzáky, breberky a tarantule.

Trpaslicon – Ozvěny budoucnosti

  • pátek 8. až neděle 10. března, Praha 11

Dave Lister, Arnold Rimmer, Kryton a Kocour – jestli jsou vám tato jména důvěrně známá, tak na Trpasliconu vaše srdce zaplesá. Festival je zaměřen na britskou seriálovou, filmovou i knižní tvorbu a samozřejmě vychází z kultovního Červeného trpaslíka. Už 21. ročník bude na téma dílu Ozvěny budoucnosti, ale program v ZŠ Květnového vítězství na Chodově se netočí jen kolem tohoto seriálu, britcomů bude víc, součástí jsou i soutěže, besedy s hosty nebo workshopy.

FAMUFEST

  • středa 6. až neděle 10. března, různá místa

Jubilejní 40. ročník filmového festivalu FAMUFEST láká na nejnovější tvorbu z pražské FAMU, ale i na koncerty či přednášky s osobnostmi z filmového průmyslu. Centrem dění bude letenské Bio Oko a divadlo Alfred ve dvoře, mezi další lokace patří Klub Letka, hudební klub Bike Jesus nebo Ankali.

Festival Spectaculare

  • do 28. března, různá místa

Multižánrový Festival Spectaculare propojuje hudbu s filmem, divadlem, tancem, videoartem či fotografiemi. Cílem je prezentovat nejnovější trendy na poli audiovizuální kultury a podněcovat tak místní kreativní potenciál. Významnou součástí projektu je také edukační složka – workshopy a masterclassy. Program vystřídá různé lokace, třeba Palác Akropolis, Bio Oko, Gabriel Loci nebo The Chemistry Gallery.

Matějská pouť

  • do neděle 14. dubna, Praha 7

Své brány otevřela největší pouť v České republice. Tradiční Matějská potrvá až do dubna, místo se nemění, za atrakcemi opět vyrazíte na holešovické Výstaviště. Čeká vás klasika v podobě strašidelného zámku, kolotočů, centrifugy, střelnice, záplavy cukrové vaty a perníkových srdcí.

Výstava KAFKAESQUE 

  • do 22. září, Praha 7

Čtěte také

Pražský rodák Franz Kafka je jedním z klíčových autorů 20. století. Jeho romány, příběhy a korespondence byly přeloženy do desítek jazyků. Letos je to 100 let od jeho úmrtí, což připomíná výstava v Centru současného umění DOX. Více než třicet umělců tak představuje vlastní kafkovské pojetí současného světa. Připraveny jsou také diskuse, filmové projekce nebo koncerty.

Dinosauří horečka v Triloparku

  • sobota 9. března

Čtěte také

Vydejte se s dětmi do pravěku a užijte si dinosauří dílničky v Triloparku. Malí paleontologové si na vlastní kůži zkusí práci s preparačním zařízením na skutečných zkamenělinách, vytvoří si odlitky nejrůznějších vyhynulých potvůrek a také budou odkrývat třímetrovou kostru raptora. Čeká je tu i překvapení, v rámci vstupného si každý dětský návštěvník odnese domů úlomek dinosauřích zubů a kostí.

Výstava Czech Press Photo

  • do konce srpna, Praha 1

Čtěte také

V Nové budově Národního muzea můžete navštívit výstavu již 29. ročníku prestižní novinářské soutěže Czech Press Photo. Prezentovány jsou oceněné snímky a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý rok. Celkem je k vidění více než 470 tištěných fotografií a více než 240 snímků v obrazovkách a projekcích od 120 autorů. Součástí výstavy bude bohatý doprovodný program.

Výstava Lachland: Svět postapokalyptického romantika

  • do neděle 24. března, Praha 6

Čtěte také

Adolf Lachman je hyperrealistický malíř, kreslíř digitálních obrazů a počítačových her, tvůrce objektů a člen české herní vývojářské společnosti Amanita Design. Ve Ville Pellé máte možnost vidět průřez jeho tvorbou v podobě obrazů, kreseb i objektů. Podkroví vily se promění v herní zónu, v jejímž přítmí se mohou návštěvníci ponořit do imaginativního světa neobyčejných počítačových her.

Nová PET Tropicana

  • do neděle 7. dubna, Praha 7

Čtěte také

Veronika Richterová se už bezmála dvacet let zabývá uměleckou recyklací a tvorbou barevných plastik z použitých PET lahví. Svá díla znovu vystavuje ve skleníku Fata Morgana. Přijďte se podívat na fantastické rostliny i živočichy vyrobené z plastových lahví, které autorka nachází u kontejnerů nebo podél cest. Botanická zahrada se také postarala o to, aby byly květiny z plastu náležitě pojmenovány.

Za kořením a slávou

  • do neděle 17. března, Praha 7

Botanická zahrada zve také na cestu za vzácným kořením, čajem i hedvábím do daleké Asie. Při objevování zapojíte všech pět smyslů, vystavené exponáty si budete moct osahat, k některým si přivoníte a jiné dokonce ochutnáte.

Noční provázení skleníkem Fata Morgana

  • do soboty 23. března, Praha 7

Ve skleníku Fata Morgana se můžete znovu zaposlouchat se do zvuků džungle, která nikdy nespí. Prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu po setmění. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek.

Rádiová stezka

  • Praha – Satalice

Čtěte také

Studenti 1. IT Gymnázia v Satalicích vytvořili naučnou stezku na počest rádiové historie. Vysílání začalo 18. května 1923 ve stanu v pražských Kbelích a v sousedních Satalicích byla vybudována rádiová stanice. Dnes v budově sídlí právě zmíněné gymnázium a trasa vede kolem něj parkem. Projít si ji může kdokoli, má osm zastávek a vznikla k ní i aplikace.

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.