U metra Depo Hostivař vzniká nová tramvajová smyčka, usnadní přestup mezi spoji MHD. Hotová bude do půl roku

16. březen 2022

Přibližně za půl roku by měli mít cestující o něco snazší přestup ze stanice metra Depo Hostivař v Praze na další spoje hromadné dopravy. Dělníci tam začali s budováním nové tramvajové smyčky, která umožní prodloužení některých linek MHD přímo k metru. V budoucnu tam bude možné přestoupit i na vlak.

Začala stavba nové tramvajové smyčky Depo Hostivař

Bagry a nákladní auta zatím pracují vedle stanice metra na ploše odstavného parkoviště. To až do června bude fungovat jako zázemí pro dělníky, kteří novou tramvajovou smyčku staví. „Vznikne nejenom tramvajová smyčka, budou sem zajíždět autobusy, které budou mít bezbariérový přestup na metro. Smyčka bude kapacitní tak, aby byla připravená i na budoucí tramvajovou trať do Štěrbohol, kde by zde měla končit jedna tramvajová linka,“ přibližuje náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

Nová tramvajová smyčka by měla být hotová do půl roku

Budování smyčky má trvat asi půl roku, do dvou let by k ní ale mělo přibýt taky železniční spojení. „Všechno se připravuje s tím, že tady vznikne nová železniční zastávka, bude sloužit pro novou městskou linku S61, která zde bude jezdit z Vršovic, přes Depo Hostivař až do Běchovic.“

Technický ředitel Dopravního podniku Jan Šurovský k tomu dodává, že významná bude smyčka už po dokončení letos v létě. Usnadní totiž přestup z povrchových spojů MHD do metra. „To pomůže v tom, že se sem prodlouží tramvajová linka 7, která končí jednu stanici před místem, kde z druhého směru končí řada autobusů. To byl největší neduh téhle lokality, došlo k roztrhání přestupních vazeb mezi touhle druhou tramvajovou linkou na Černokostelecké a těmi autobusy.“

Vizualizace nové tramvajové smyčky Depo Hostivař

Dopravní podnik pracuje také na dalších nových tratích ve městě, kvůli plánům se přizpůsobuje i důsledkům války na Ukrajině. Více v reportáži.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio