V Praze funguje už 700 nových přístřešků u zastávek MHD. Obměna trvala dva roky

4. říjen 2023 13:39

Nové černé ocelové přístřešky MHD s bílými nápisy jsou už na sedmi stovkách míst v Praze. Technici dokončili první část obměny, která trvala dva roky. Některé moderní zastávky s jednoduchým designem mají v ulicích také ukazovat místo reklamy užitečné informace z metropole. 

Jeřáb na nákladním voze na několik minut uzavírá jeden jízdní pruh, přemisťuje kovovou konstrukci nad chodník a dělníci ji ukotvují k betonovým základům. Teď je potřeba položit dlažbu, přimontovat lavičku a nasadit skla na strany.

Jde o 700. vyměněný přístřešek, tentokrát na zastávce Bělocerkevská ve Vršovicích. Praha ještě letos a začátkem příštího roku plánuje nahradit zbývajících 37. S výměnou začala v roce 2021.

„Panovala obava z toho, že termín té dvouleté výměny je krátký, že to bude technologicky komplikovaná záležitost. A já jsem strašně rád, že Technologie hlavního města staví ten 700. jubilejní přístřešek, takže skutečně naplnili tu dvouletou lhůtu,“ uvádí pražský radní Michal Hroza z TOP 09.

Bělocerkevská je 700. nově namontovaným přístřeškem v Praze

Plochy na nových přístřešcích by měly sloužit k informování cestujících. „My bychom se rádi dívali na citylight vitríny nebo digitální plochy spíše jako na ten městský informační kanál. Reklama bude zcela bezpochyby významně potlačena,“ popisuje ředitel společnosti Technologie hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Praha teď jedná se společností JCDecaux, která dřív zastávky provozovala, o odkupu demontovaných přístřešků. Těch je bezmála 500.

K čemu by měly posloužit? Poslechněte si celou reportáž Jakuba Vika.

autoři: Jakub Vik ,
Spustit audio

Související