V Praze si můžete zajít na pivo do jedné z mnoha hospůdek se slavnou historií
U Pinkasů, U Jelínků, U Bansethů v Nuslích, U Milionu v Hostivaři, U Černého vola na Loretánském náměstí. To všechno jsou slavné pražské hospůdky, které psaly historii hlavního města stejně jako mnohé významné památky.
S nápadem navštívit alespoň některé ze zmíněných pražských hospod a zapátrat po tom, čím jsou jedinečné, přišel kolega Ilja Kučera mladší. Ten historky o jejich nezaměnitelné atmosféře slýchával už od dětství. Od svého tatínka, známého rozhlasového redaktora a znalce života Ilji Kučery.
Naše toulky jsme začali na Jungmannově náměstí. A vzpomínali na krejčího Jakuba Pinkase, který šil kněžská roucha pro františkánský klášter. Pak se doslechl o novém pivu. To právě začali vařit v Měšťanském pivovaru v Plzni. Pinkasův přítel, forman Martin Salzmann, mu dvě vědra nového plzeňského piva přivezl. Bylo to v roce 1843. Pinkas dal pivo ochutnat svým přátelům. Ti jím byli nadšení stejně jako on, a tak pověsil krejčovské řemeslo na hřebík a stal se hostinským. V dnes vyhlášené hospodě U Pinkasů.
Nedaleká Pivnice U Jelínků tu stávala už na začátku minulého století. Rodina Jelínků ji získala v roce 1918. O osm let později uzavřel pan Jelínek smlouvu s plzeňským pivovarem. Od té doby sem chodí milovníci zlatavého moku a pivo si dávají většinou vestoje. Však je to také hospůdka jako dlaň. Herci, muzikanti, spisovatelé nebo malíři patřili a dodnes patří k místním štamgastům.
U Černého vola nedaleko Hradu si dáte i knedlíky s vajíčkem
Na Loretánském náměstí nedaleko Pražského hradu jsme se kochali krásou domu, který někdy po roce 1560 nechal vystavět Matouš Marber. Zdobená fasáda s řadou slepých oken vznikla v roce 1726. Od stejného roku tu fungoval šenk. Současný hostinec, sousedská hospoda, kterou byste v místě plném turistů nečekali, své hosty vítá od roku 1965. Dát si tu můžete, kromě piva, třeba i knedlíky s vajíčkem. Hostinec U Černého vola, o kterém je řeč, navíc finančně podporuje sousední Školu Jaroslava Ježka pro zrakově postižené děti a mládež.
V Nuslích jsme navštívili legendární hospodu U Bansethů. Má víc jak stoletou tradici a do podvědomí Pražanů se dostala díky Jaroslavu Haškovi, který byl stálým návštěvníkem. Dodnes tu na něj čeká jeho stůl, svědek skvělých řečnických improvizací i polštář pro alkoholem znavenou hlavu. Ostatně - v Osudech dobrého vojáka Švejka je hospoda i se svým zakladatelem, panem Aloisem Bansethem, zmiňovaná.
Do Hostivaře nás čekala dlouhá cesta tramvají, ale chtěli jsme si prohlédnout i Hospodu U Milionu. Ta byla založena v roce 1891. Název majitelé zvolili na počest miliontého návštěvníka Jubilejní zemské výstavy na nově otevřeném českém výstavišti v Praze-Holešovicích. Národní cítění tehdy vrcholilo a toto byl jeden z jeho projevů.
Asi si dokážete představit, že obejít tolik podniků, ve kterých se psala historie Prahy, bylo časově poněkud náročné, a tak jsme z poslední jmenované hospůdky s Iljou Kučerou vycházeli za hluboké noci. Nutno však dodat, že vzpřímeně.
Naše putování si můžete poslechnout v seriálu Prahou křížem krážem v týdnu od 29. prosince do 4. ledna. Denně od 10:10 na Regině.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.