Více zeleně, nové cesty i přesun fontány. Začala plánovaná proměna náměstí Jiřího z Poděbrad

24. leden 2024 12:42

Dělníci kvůli tomu uzavřeli prostor před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně, volný zůstal průchod skrz náměstí. Práce potrvají více než dva a půl roku a hlavní město vyjdou na 478 milionů korun.

„To náměstí, ač vypadá poměrně dobře a zachovale, tak ta současná úprava je stará více než padesát let,“ popisuje starosta Prahy 3 Michal Vronský z TOP 09. Původně přitom mohlo vypadat úplně jinak než dnes.

„Josip Plečnik v těch skicách zastavoval celé náměstí. Postupně se ten projekt upravoval, až to byl kostel uprostřed parku. Nikdy nedošlo k nějaké zásadnější rehabilitaci toho prostoru,“ říká radní hlavního města a architekt Petr Hlaváček z hnutí STAN.

První úvahy o opravě náměstí se objevily před dvaceti lety. Pro současný projekt jsou podle Petra Hlaváčka charakteristické kvalitní materiály a provedení. Jedna ze změn se týká fontány, která stojí u výstupu ze stanice metra. Celá se posune o několik metrů směrem ke kostelu.

„Městská část ji nechala vyčistit, opravila vodovody, které pod ní jsou. Ta fontána může fungovat, ale je posazena na betonovém podstavci, který je velmi vydrolený, a také je na ní vidět určitý zub času,“ vysvětluje Michal Vronský.

Vizualizace náměstí Jiřího z Poděbrad

Podél kostela, kde pěší v trávě vychodili pěšinky, vzniknou nové mlatové cesty. Celé náměstí bude bezbariérové a přibude zeleň.

„Kácí se tam poměrně málo, hlavně ze zdravotních důvodů asi 50 stromů a přidává se 150. Ale zároveň tam zůstávají ty zpevněné plochy před kostelem pro různé veřejné akce,“ uvádí Petr Hlaváček.

Dělníci budou postupovat po etapách a v průběhu oprav budou nepřístupné různé části náměstí.

Kde se letos bude pracovat? Co bude s farmářskými trhy? A kdy je přesný termín dokončení? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Jakub Vik ,
Spustit audio

Související