Volně žijící zvířata jako pacienti. Záchranná stanice v Jinonicích slaví 10 let existence výstavou fotografií

19. červenec 2022 10:11

Na sklonku zimy 2012 přijali prvního pacienta, za 10 let existence jich ošetřili téměř 38 tisíc. Výstava Taky Pražané připomíná naše zvířecí sousedy a mapuje činnost Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

Velkoformátové fotografie vznikaly v průběhu posledních let přímo v záchranné stanici. „Jeden z panelů reflektuje činnost pracovníků záchranné stanice od dispečinku, příjmu zvířat, výjezdářů, kteří pracují ve dne v noci. Zvířata přijímají a uzdravená vrací do přírody. Činnost v záchranné stanici ukazuje ošetřování, léčbu i úklid příbytků,“ upřesňuje Veronika Kraslová, vedoucí Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Jinonicích.

Výstavu Taky Pražané můžete vidět na Smíchovské náplavce

Pro výstavu byla vybrána Smíchovská náplavka u kobky 17 a není to náhoda. Právě u Vltavy žije mnoho divokých zvířat, mezi nejčastější pacienty patří kachna divoká a labuť. Panely s fotografiemi tu budou k vidění až do 8. srpna.

Během deseti let existence je znát, že se spolupráce s obyvateli metropole stále zlepšuje. „Pražané už si zvykli, že tato služba existuje, že při nálezu zraněného živočicha mají koho kontaktovat. Jsou vnímavější vůči svému okolí a už vědí, co dělat se zraněným živočichem. Zvykli si pomáhat i jinak, materiálně, finančně i dobrovolnictvím.“

Jaké další výzvy před sebou Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy má? Poslechněte si celý rozhovor s její vedoucí Veronikou Kraslovou.

Výstava představuje provoz Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Jinonicích
autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.