Vypěstovat si vlastní zeleninu nebo adoptovat slepici. Komunitní zahrada MetroFarm nemá o zájemce nouzi

3. únor 2022

Začalo to v roce 2019, kdy Štěpán Říha a jeho přátelé založili komunitní zahradu s názvem MetroFarm. Jejich záměrem byl od počátku, vedle pěstování zeleniny, i chov zvířat. Václav Müller tehdy místo nedaleko Nádraží Holešovice navštívil. Teď náš kolega zjišťoval, jak se městským farmářům po více než dvou letech daří.

Čtěte také

„Komunitní zahrada se v roce 2020 velmi rozrostla, měli jsme okolo stovky zahradníků. Na jaře tohoto roku k nám přibyly kozy, ovce a další slepice,“ vzpomíná zakladatel. 

Následovala ale nepříjemná zpráva, nový majitel pozemku rozhodl, že komunitní zahrada i celý projekt volnočasového centra musí pryč. „Nakonec se podařilo domluvit opravdu hezký pozemek na Císařském ostrově mezi Stromovkou a Trojou. Pozemek je hlavního města Prahy.“

Vlastní záhonek nebo adopce slepic

V současné době si tu obhospodařuje zahrádku asi 170 lidí, pokračuje i chov koz a ovcí. Slepice mají kurník vybudovaný z maringotky, což v případě velké vody zajistí větší mobilitu. „Funguje tady program adopce slepic, kdy si člověk může vybrat svojí konkrétní slepici, tu může pojmenovat a ona dostane kroužek se jménem a měsíčně za adopci získá 20 vajec.“

Momentálně jsou adopce naplněné, ale můžete se nechat zapsat na čekací listinu. Měsíční poplatek za jednu slepici činí 250 korun. Každou středu a neděli se také konají pracovní akce na komunitním políčku. „Každý může přijít, zapojit se do práce, za tu pomoc pak dostane část z úrody,“ dodává Štěpán Říha.

 Na jaře plánují farmáři rozšírit své působení a hospodařit i na novém pozemku v Jinonicích a pást kozy a ovce v Prokopském údolí.

Kromě slepic našly v MetroFarm domov i kozy
autoři: Václav Müller ,
Spustit audio