Výstava ve Ville Pellé vzpomíná na Ondřeje Sekoru. Jeho nestárnoucí Ferda Mravenec slaví devadesátiny

6. březen 2023 10:50

Před devadesáti lety otiskly Lidové noviny první epizodu obrázkového seriálu Ferda Mravenec. Autora legendární komiksové postavičky, českého spisovatele, novináře, kreslíře a ilustrátora knih pro děti Ondřeje Sekoru připomíná výstava v Galerii Villa Pellé.

„Jak Ferda, tak Brouk Pytlík byly jakési Sekorovy projekce, nějak nadsazené. Ferda Mravenec byl takový ideál toho pracovitého člena společenství, který si vždycky ví rady, je veselý,“ myslí si Tomáš Prokůpek, kurátor výstavy s názvem Ondřej Sekora – známý i neznámý.

Základem výstavy jsou originály slavných knižních ilustrací, jeho novinové kresby a karikatury, ale i loutky vytvořené podle Sekorových návrhů.

„Co se těch neznámých věcí týče, máme tady třeba ukázku ze Sekorovy sbírky brouků. Byl vášnivý amatérský entomolog, z toho se koneckonců vyvinul třeba příběh Ferdy Mravence. Je tady ukázaná Sekorova novinářská práce, protože 20 let působil v Lidových novinách za první republiky. Bylo to prostředí, které ho velmi formovalo.“

Ondřej Sekora, Sedm pohádek

Nejznámější obrázkový seriál Ferda Mravenec je dodnes dětem blízký, přesto, že jeho první díl vznikl před devadesáti lety. „Ta Sekorova stylizace byla natolik inteligentní, že i dnes působí současně,“ dodává Tomáš Prokůpek.

Výstavu Ondřej Sekora – známý i neznámý můžete v Galerii Villa Pellé navštívit až do 14. května.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související