Vzpomínka na vysněné džíny z Tuzexu. Retro muzeum Praha otevírá novou expozici plnou denimu

30. květen 2023 12:31

Dnes jsou běžnou součástí našich šatníků. Dřív tomu tak ale zdaleka nebylo. Řeč je o módním fenoménu džínů. Právě jim je teď věnovaná nová výstava v Retro muzeu Praha, které představuje historické denimové kousky z 80. let.

Retro museum v Praze slaví první výročí a přichází s novou výstavou mapující dobové džíny v někdejším Československu. Dozvíte se, jaké kousky byly tehdy k dostání, kolik stály a kde se daly sehnat. Expozici také doplňují velkoformátové fotografie.

Nosit originální džíny byl snad sen každého mladého člověka, dostat se k nim ale za minulého režimu bylo dost komplikované. Daly se totiž sehnat pouze v Tuzexu.

Expozice v Retro muzeu Praha

„Moje první džíny byly Wildcatky s tím kočičím drápem v té původní výšivce, stály 110 bonů a byly opravdu vysněné. Přemlouval jsem rodiče tři roky, aby mi na ty džíny dali. Tím se mi splnil opravdu letitý sen,“ vzpomíná kurátor výstavy Michal Petrov, který má ve své sbírce více než 150 kusů džínového oblečení.

Sen se mu později splnil i s džínovou bundou. „O tu jsem přišel po týdnu nošení, protože jsem prchal přes hroznou bouřku kukuřičným polem. Myslím, že jsem udělal nějakému traktoristovi, který potom sklízel, dost velkou radost,“ směje se.

Na své první džíny vzpomíná také herečka a moderátorka Jitka Asterová: „První džíny jsem si nekoupila ani v Tuzexu, ani v zahraničí, ale šila mi je moje babička z tesilové látky. Jenom tedy s džíny měly společné pouze to, že byly modré.“

Poslechněte si celou reportáž z Retro muzea Praha.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související