Terasu Muzea Kampa rozsvítila dvoumetrová skleněná růže. Láká k návštěvě výstavy Ronyho Plesla

11. duben 2023 14:00

Pokud za tmy půjdete kolem Muzea Kampa v Praze, možná si všimnete, že na jeho terase zeleně svítí dva metry vysoká růže. Je to instalace výtvarníka Ronyho Plesla. Květina je součástí výstavy s názvem Stromy rostou z nebe, kterou poprvé prezentoval loni na přehlídce Biennale Arte v Benátkách, teď ji doplnil třeba i o skleněné květiny a kresby.

„Skleněný uran je obarvený radioaktivním uranem. To je taková hodně česká barokní záležitost,“ výtvarník Rony Plesl popisuje materiál, ze kterého zhotovil dvoumetrovou zelenou růži.

Čtěte také

„Na Kampě bude ta růže v noci svítit celé tři měsíce pod vlivem UV světla.“ Květina váží přes 80 kilo. Z terasy Musea Kampa zve na výstavu, kde lidé uvidí i strom, který má místo kůry reliéf těl Ježíše Krista.

„Postava Ježíše je koupená v bazaru na Vinohradech a je to úmyslně takový to nejbanálnější zobrazení Ježíše Krista. Chtěl jsem tím trošku ukázat to, že lidé hledají nějaký záchytný bod ve vesmíru, hledají nějakého svého ochránce a otiskují ho do svého života. Ryjí nožem do kůry stromů své monogramy a ten Kristus tam je symbolem jakési touhy po nesmrtelnosti.“

Většina vystavených děl je z hrubého, nevyleštěného křišťálu. Kmeny dubů a divoké růže s ostrými trny doplňuje v druhé části výstavy křišťálové nářadí. Kladivy a sekyrami zaťatými do špalků odkazuje Rony Plesl na zásah člověka do přírody, ale i na pomíjivost lidského života.

Co dalšího v Muzeu Kampa uvidíte? Poslechněte si v reportáži.

autor: jdl
Spustit audio

Související