Za 132 let existence svezla už 80 milionů cestujících. Petřínská lanovka přivítala jubilejní návštěvnici

21. červenec 2023 11:00

Po více než 130 letech provozu svezla pražská lanovka na Petřín jubilejního cestujícího s číslem 80 milionů. Tím se stala paní Petra z Mostu. Do historie lanovky se zapsala při své vůbec první jízdě na Petřín.

„Úplně poprvé jsme si sem udělali výlet a jsem taková zaskočená. Říkala jsem si, že se tady něco děje,“ směje se paní Petra, která do vozu lanovky nastupovala se dvěma dcerami a tetou. Další část rodiny už na ně čekala nahoře.

Paní Petra jela s dětmi petřínskou lanovkou vůbec poprvé

Dopravní podnik eviduje každého cestujícího už od roku 1891. Historicky rekordní počet, více než 2,230 milionu, jich petřínská lanovka svezla v předcovidovém roce 2019.

Čtěte také

Letos v říjnu ji čeká pravidelná podzimní údržba, příští rok je pak v plánu zahájení výroby nových vozidel, ale i rekonstrukce dráhy lanovky včetně stabilizace svahu.

„Až budeme vítat 90. miliontého návštěvníka, tak předpokládám, že už to bude do nové lanovky. Protože stav té současné i stav kopce, který je geologicky trvale velmi živý, nás vede k tomu, že musíme co nejrychleji připravit rekonstrukci tratě. A na nové trati už určitě musí jezdit nové vozy,“ uvádí technický ředitel DPP Jan Šurovský.

Dva nové vozy, každý s kapacitou nejméně sto cestujících, budou mít velká okna a jednoduchý vzhled. Při vzájemném míjení na sebe budou vozy mrkat a červenat se. To má symbolizovat Petřín jako místo setkávání zamilovaných.

Petřínská lanovka už svezla 80 milionů cestujících
autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio